Protestul Greenpeace, in presa de astazi

Gandul: O marioneta Tariceanu le-a indesat pe gat activistilor Greenpeace porumb modificat genetic

O marioneta cu chipul lui Tariceanu a hranit cu forta cativa activisti Greenpeace, cu porumb modificat genetic, ieri, in fata Guvernului. Activistii erau legati la ochi, iar marioneta era manuita, chipurile, de o companie producatoare de porumb modificat genetic. Protestul face parte din sirul de actiuni impotriva plantelor modificate genetic, initiat de organizatia Greenpeace. Activistii i-au cerut premierului sa interzica importul si cultivarea acestui tip de porumb, inainte de inceperea insamantarilor. Mai exact, este vorba despre porumbul produs de compania Monsanto.

Potrivit protestatarilor, ministrul Mediului, Korodi Attila, a votat in aceasta luna in favoarea interzicerii porumbului modificat, iar in toamna lui 2007, Ministerul Agriculturii a sustinut initiativa de interzicere a MON810 a Ministerului Mediului. Activistii au adaugat ca marile magazine deja scot din rafturi organismele modificate genetic (OMG). In plus, cinci state membre UE au interzis deja OMG: Franta, Austria, Ungaria, Polonia si Grecia. Potrivit documentelor Greenpeace, in Romania pana acum s-au cultivat 332 de hectare cu porumb MON810, adica 0,01% din productia autohtona totala.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

Adevarul: Romanii, cobai pentru porumbul modificat genetic

Voluntarii Greenpeace au protestat ieri in fata guvernului pentru a atrage atentia premierului Calin Popescu Tariceanu ca trebuie sa interzica cultivarea porumbului modificat genetic in Romania. Timp de aproape o ora, pe spatiul din fata guvernului, voluntarii au simulat o scena care sugera ca premierul roman ar fi o marioneta a companiei Monsanto, transformandu-i pe romani in cobai pentru porumbul modificat genetic.

Protestul Greenpeace a avut loc inaintea sedintei de guvern de ieri, cand activistii Greenpeace i-au lasat primului-ministru Calin Popescu Tariceanu o scrisoare deschisa in care ii cer sa activeze clauza de salvgardare pentru interzicerea porumbului modificat genetic MON810.

Reprezentantii Greenpeace spun ca actiunea de ieri a fost facuta in apropierea vizitei presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care a aprobat interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic in Franta. Greenpeace considera ca premierul roman ar putea sa ceara sprijinul presedintelui francez pentru acest lucru.

Interzicerea porumbului, intarziata nejustificat

"Au ramas mai putin de doua luni pana la insa­mantarea porumbului, fermierii au inceput sa isi cumpere seminte pentru sezonul 2008, iar domnul Tariceanu se face ca ploua cand vine vorba sa protejeze sanatatea oamenilor si mediul de riscurile organismelor modificate genetic", a declarat Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace.

Acesta a afirmat ca premierul poate fi marioneta americanilor de la Monsanto, din moment ce intarzie nejustificat luarea deciziei de interzicere a porumbului MON810. Reprezentantul Greenpeace a reamintit faptul ca inclusiv comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, a adus recent in atentia publicului noi dovezi stiintifice care arata ca porumbul MG care produce propriul pesticid nu este sigur pentru mediu.

Riscurile pe termen lung ale porumbului modificat genetic pentru sol, animale, plante si sanatatea oamenilor raman inca necunoscute, dar studiile pe termen scurt arata semne de toxicitate in organele interne, in special in ficat si rinichi, la animalele testate si ca toxina produsa de acest tip de porumb are efecte negative asupra speciilor nevizate si asupra solului.

Romanii nu vor OMG-uri

In august anul trecut, Greenpeace a dat publicitatii rezultatele unui sondaj de opinie in care romanii erau chestionati cu privire la existenta organismelor modificate genetic pe teritoriul Romaniei si la consumul acestor alternative alimentare.

Sondajul arata ca 67% din romani si 68% din romance refuza categoric sa le includa in meniu. Cei mai multi dintre romanii care resping alimentele modificate genetic (72%) provin din Oltenia, Muntenia si Dobrogea, in timp ce 21% din cei care nu ar refuza sa le consume isi au resedinta in Moldova.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

Jurnalul National: Protest Greenpeace anti-OMG

Eveniment Greenpeace anti-OMG, ieri-dimineata la Bucuresti. Un grup de activisti ai organizatiei ecologiste a protestat in fata Palatului Victoria, cerandu-i prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu sa interzica importul si cultivarea porumbului modificat genetic inainte de inceperea perioadei de insamantari. Ecologistii au afisat un banner pe care scria: "Tariceanu: romanii nu vor porumb modificat genetic!". Trei dintre activisti, legati la ochi, au simulat ca sunt hraniti de Tariceanu (un alt activist mascat, care era manuit ca o marioneta de o companie producatoare de porumb modificat genetic).

Cei 15 protestatari au cerut premierului interzicerea porumbului modificat genetic si sa discute aceasta problema in sedinta de Guvern. "Vrem ca Tariceanu sa anunte intentia de a interzice porumbul modificat genetic MON810, astfel incat sa sprijine agricultura durabila, care produce alimente sanatoase si protejeaza mediul si sanatatea oamenilor", au spus ecologistii. Manifestatia de ieri vine in contextul in care, la inceputul anului, Franta a interzis porumbul modificat genetic, anuntand ca Romania este urmatoarea tara care trebuie sa faca acest pas. De asemenea, comisarul european de Mediu, grecul Stavros Dimas, a adus in atentie noi dovezi stiintifice care arata ca aceasta planta modificata, care produce propriul pesticid, nu este sigura pentru mediu.

RISCURI. Felul in care porumbul modificat genetic afecteaza pe termen lung solul, animalele, plantele si sanatatea oamenilor ramane inca necunoscut. Dar studiile pe termen scurt – respectiv trei luni – evidentiaza urme de toxicitate in organele interne (ficat si rinichi) la animalele testate si ca toxina produsa de planta are efecte negative asupra speciilor neavizate si asupra solului.

Acuze
In favoarea demersului lor, ecologistii adauga ca supermarketurile din Romania elimina din rafturi alimentele modificate genetic, iar consumatorii resping categoric aceste produse. Totodata, spun ei, fermierii nu au parut interesati sa cultive porumb modificat genetic, doar 0,01% din productia totala de porumb fiind modificata genetic, restul fiind porumb conventional si ecologic, care combate pe cale naturala, in mod eficient, acelasi daunator pentru care a fost creat MON810.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

spot_img

Ultimele știri