Aproximativ doua sute de locuitori ai comunei Fratesti au protestat sambata fata de amplasarea gropii ecologice de deseuri a judetului pe raza localitatii lor. Oamenii spun ca sunt speriati de faptul ca viitoarea groapa de deseuri a judetului le va afecta mediul.
‘Vor fi mirosuri, vor veni ciori, sobolani, tantari, deseurile vor afecta panza freatica, iar zona unde va fi amplasata groapa de deseuri este cunoscuta ca un loc cu izvoare de apa potabila si chiar se capteaza de aici apa potabila pentru bucuresteni’, a declarat, pentru Agerpres, Victor Ioanitescu, unul dintre protestatari.
“Eu mi-am vandut locuinta din Bucuresti si am venit in casa parinteasca la aer curat si acum voi sta langa o groapa de gunoi”, a spus si Anin Ileana, o alta protestatara din comuna Daia, situata in vecinatatea gropii de gunoi.
“Am si eu acolo teren, n-o sa mai pot merge la camp sa cultiv terenul din cauza mirosurilor. Mi-e teama cand o sa ma intrebe nepotii de ce terenul comunei a fost dat pentru o groapa de gunoi. Mai bine imi dau pieptul sa ma impuste sau mainile sa mi le lege decat sa vad o groapa de gunoi in Comuna”, a declarat plangand un alt locuitor al comunei Fratesti, Ancu Petre, in varsta de 75 de ani. Oamenii spun ca se vor lega cu lanturi de utilajele care vor demara lucrarile la depozitul de deseuri, vor boicota alegerile europarlamentare si pe cele prezidentiale pentru ca groapa de deseuri a judetului sa nu fie amplasata in locul respectiv.
“Stim ca este o investitie cu bani europeni si vrem dezvoltarea comunei, dar sa mute groapa in padina, mai departe cu 20 de kilometri de locul actual”, a mai declarat Victor Ioanitescu. “S-a pornit gresit la acest proiect, trebuia consultat poporul, trebuia acceptul poporului”, acompletat un alt batran din sat.
Oamenii sustin ca proiectul s-a realizat fara a fi efectuata o dezbatere publica in comuna, iar autoritatile spun ca aceasta s-a realizat, proiectul are toate avizele de mediu si ar trebui demarat in acest an, altfel se vor pierde peste 30 de milioane de euro, fonduri europene. “Proiectul are toate avizele de mediu, e amplasat la peste 4 kilometri de localitatile invecinate, iar panza freatica nu va fi afectata pentru ca se va face o impermeabilizare de baza cu o grosime de un metru de argila compactata, vor fi folosite cateva straturi impermeabile de protectie din material geotextil, de jur imprejur va fi plantata o perdea vegetala, iar activitatea la groapa ecologica va fi monitorizata de experti europeni”, a declarat Mircea Popescu, unul dintre coordonatorii proiectului.
Primarul comunei Fratesti, Marian Carateanu, si viceprimarul municipiului Giurgiu, Constantin Preda, prezenti la intalnirea cu protestatarii din comuna Fratesti spun ca proiectul trebuia sa inceapa din anul 2005, dar a fost intarziat atata pentru ca de fiecare data oamenii din judet s-au opus amplasarii acestui depozit.
“Am avut astfel de discutii si la Stanesti si la Giurgiu, a existat alt amplasament chiar in Fratesti si de fiecare data au existat discutii, pericolul mare este faptul ca din iunie se vor inchide actualele gropi de gunoi din toate localitatile si daca nu demaram proiectul putem pierde banii europeni, iar municipiul Giurgiu plateste deja 300.000 de lei lunar pentru a duce gunoiul orasului la groapa de gunoi de la Vidra si chiar a oferit un teren in schimb localitatii Fratesti pentru a putea realiza acest depozit ecologic de deseuri”, a incheiat viceprimarul municipiului Giurgiu, Constantin Preda.
Oamenii spun ca vor continua seria protestelor de acest fel, urmatorul fiind anuntat pentru luna aprilie in localitatea Daia.