Protest la Ministerul Economiei pentru o strategie energetica verde

Un grup de activisti Greenpeace, din tara si din strainatate, a protestat miercuri la Ministerul Economiei, manifestand pentru excluderea din strategia energetica nationala a noilor capacitati energetice pe carbune.

Cinci dintre acestia au escaladat fatada cladirii, inalta de aproximativ 25 de metri si au acoperit-o cu un banner cu mesajul STOP CO2!.

Prin acest protest, Greenpeace atrage atentia factorilor de decizie asupra necesitatii adaptarii strategiei energetice nationale pentru a opri schimbarile climatice, sustin reprezentantii organizatiei intr-un comunicat.

Actuala strategie energetica, precum si varianta ei aflata in proces de consultare publica la Ministerul Economiei, promoveaza folosirea carbunelui si construirea de noi termocentrale pe carbune, tehnologia cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de sera, ce determina schimbarile climatice.

Aceeasi strategie energetica prevede importuri de carbune, deschiderea de noi exploatari de lignit si oferirea de ajutor de stat pentru productia de huila”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Energie durabila si eficienta

„Fiind doar o adaptare a variantelor sale anterioare, noua strategie energetica a preluat din acestea construirea de noi termocentrale pe baza de carbune, precum si noi exploatari de carbune. Aceste optiuni strategice, mentionate si in actualul Program de guvernare, urmeaza sa inscrie Romania pe un drum al dezvoltarii nesustenabile, bazate pe tehnologii apartinand trecutului. Si de aceasta data, ministerul impune publicului o singura varianta de strategie, fara a oferi si scenarii alternative, cum ar fi unul axat, in principal, pe surse regenerabile.”, a declarat Ionut Cepraga, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace.

Potrivit acestuia, prin organizatia cer sa ofere Romaniei un viitor energetic orientat spre durabilitate si eficienta, precum si un plan pentru eliminarea tehnologiilor poluante, intr-un orizont de timp cat mai scurt.

„Strategia energetica actuala a facilitat aparitia unor proiecte energetice controversate, precum cel al termocentralei Enel de la Galati si cel al termocentralei E.on, de la Braila. Cu o capacitate de 800 MW fiecare, cele doua termocentrale ar urma sa arda carbune de import, din Ucraina, ridicand considerabil nivelul poluarii in partea de sud si de est a tarii pentru urmatorii patruzeci de ani. Costurile indirecte, precum cele de sanatate, de mediu si cele economice, in cazul realizarii acestor doua proiecte, nu se vor regasi in factura pentru energie electrica, insa vor fi resimtite in fiecare gospodarie”, au mai spus reprezentantii Greenpeace.

Gabriel Botezatu

Foto: adevarul.ro

spot_img

Ultimele știri