Protestatari legati cu lanturi de un convoi de transport al carbunelui de la una dintre cele mai mari centrale energetice din Australia au scandat mesaje impotriva politicilor de mediu. Protestul a fost tinut cu o zi inaintea lansarii unui raport despre tranzactionarea emisiilor de carbon, informeaza Reuters.
Organizatia Greenpeace a aratat ca protestul celor 27 activisti de la centrala electrica Eraring, de la nord de Sydney, este ultimul dintr-o campanie care are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera din Australia.
Politia a taiat lanturile a 12 protestatari, iar un reprezentant al politiei a declarat ca cei 27 de activisti se vor confrunta cu mai multe acuzatii.
„Energia regenerabila este viitorul, iar acesta va fi stralucit!”, a aratat Graham Brown, unul dintre potestatari, un pensionar care a lucrat intr-o mina de carbune.
Centrala energetica Eraring, care este detinuta de catre statul australian si care are o capacitate de 2.640 megawatti, a redus productia in timpul protestului pentru siguranta.
Protestul a venit cu o zi inainte ca consilierul pe probleme de mediu al guvernului australian, Ross Garnaut, sa dea publicitatii un raport despre comercializarea carbonului, care va incepe in Australia in 2010.
Se asteapta ca acest raport sa recomande o schema de tranzactionare a carbonului care sa acopere cat mai mult din economia Australiei, o economie care, spun expertii, va face posibil un regim comprehensiv de tranzactionare.
Dar un alt mare economist si membru in consiliul Bancii Mondiale, Warwick McKibbin, a avertizat guvernul sa evite tinte ferme si programe pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
McKibbin a mai aratat ca evenimente neprevazute, cum este cresterea pretului petrolului sau cererea in crestere a produselor de carne si lapte din Asia, ar putea face imposibila atingerea unor tinte fixe si vor submina eforturile globale de reducere a emisiilor.
McKibbin, de la Universitatea Nationala din Australia, si Peter Wilcoxen, de la Universitatea Syracuse din Statele Unite, au propus un sistem hibrid care presupune furnizarea de permise de carbon cu un numar fix si furnizarea flexibila de permise anuala.
„O politica hibrid, cu un pret modest stabilit anual pe permisele de carbon, va genera investitii mai mari decat o tinta draconica si mai putin credibila pusa pe emisii de catre un sistem de tinte si programe”, a declarat McKibbin.
Australia este responsabila pentru aproximativ 1,5% din emisiile de carbon la nivel global, dar este unul dintre cei mai mari poluatori pe cap de locuitor din cauza pozitiei natiunii, ca cel mai mare exportator de carbune si din cauza dependentei de combustibili fosili pentru producerea de energie.
In Australia se emit 28,1 tone CO2 pe cap de locuitor, in scadere fata de 32,6 tone in 1990.