Protectia mediului a fost subiectul conferintei EUROPARC

Rolul ariilor protejate, managementul lor si eficienta acestuia, protejarea mediului inconjurator si implicarea oamenilor in protectia mediului, a florei si faunei sunt cateva dintre problemele ce se discuta in perioada 25-27 septembrie la conferinta EUROPARC, care de desfasoara la Poiana Brasov.

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, s-a adresat celor peste 300 de reprezentanti din 31 de tari din Europa, America Centrala si America de Nord, precizand ca atat Guvernul Romaniei, cat si Comunitatea Europeana acorda o mare importanta ariilor protejate si acest lucru se observa in schimbarile importante si vizibile care s-au inregistrat in ultimii ani in Europa Centrala si de Rasarit in acest sens.

Romania a propus un proiect care vizeaza intarirea puterii de actiune in parcurile nationale din toata zona carpatica a Europei, sub auspiciile Conventiei Carpatice, utilizand fonduri ONU de finantare a proiectelor de mediu. "Este vorba despre o finantare de un milion de dolari SUA pentru acest proiect si speram ca cel putin in Romania, incepand de anul viitor, domeniul institutional, eficienta de actiune din parcurile nationale sa fie asemanatoare", a spus Korodi.

Implicarea societatii civile si a organizatiilor neguvernamentale in protejarea mediului inconjurator si a monumentelor naturale ar trebui sa fie mai eficienta si mai responsabila. De asemenea, raportul dintre nevoile de dezvoltare a industriei si protectia mediului inconjurator ar trebui mediat de cei cu rol decizional. Administratiile rezervatiilor naturale din toata Europa, si nu numai, au un rol foarte important in a gasi un punct de echilibru intre dezvoltarea economica si protejarea mediului inconjurator, au subliniat reprezentanti din Franta, Anglia, Romania.

Daca in Bulgaria s-a pus capat construirii caselor de vacanta in parcurile nationale iar in Polonia s-a intervenit la timp pentru a fi salvata de la asanare o zona mlastinoasa, in Romania inca se mai construieste in zona litoralului sau in alte zone protejate. Referitor la acest lucru, ministrul Attila Korodi a declarat ca deocamdata exista o lipsa de resurse umane pentru a efectua controale in acest sens, insa legi exista "iar acolo unde se depasesc limitele de actiune", ar trebui "sa intervina Garda de Mediu".

Romania este unica in Europa datorita Deltei Dunarii, a padurilor multiseculare si a animalelor carnivore din Carpati, a evidentiat ministrul. 14% din zona carpatica a Romaniei o reprezinta parcurile nationale si zonele protejate. In prezent, avem cinci parcuri nationale, 12 parcuri naturale, mai multe rezervatii si monumente naturale si zone de protectie a speciilor amenintate, incadrate in zonele protejate.

Primul parc national, Parcul Retezat, a fost infiintat in anul 1975 iar Pestera Muierii a fost electrificata in anul 1958. In Romania exista 273 de zone protejate de interes care acopera cea mai mare parte din zona carpatica. 12% din teritoriul Romaniei reprezinta zone de protectie a pasaretului si 17% – zone protejate pentru fauna. 44% din totalul ursilor din Europa traiesc in Romania "iar regiunea in care ne aflam este Trezoreria Europei", a precizat, in discursul sau, reprezentantul Angliei.

spot_img

Ultimele știri