Tarile dezvoltate prezente la conferinta de la Bali au criticat la sfarsitul saptamanii trecute propunerea comuna UE-SUA de eliminare a tarifelor pentru 43 de bunuri eco-friendly cum sunt turbinele eoliene si panourile solare, informeaza WBCSD.
Pe 30 noimebrie, SUA si UE au anuntat ca vor propune Organizatiei Mondiale a Comertului (WTO) eliminarea taxelor pentru 43 de produse pe care Banca Mondiala le-a etichetat ca fiind eco-friendly.
Regimul economic special al produselor verzi face parte dintr-o discutie mai larga care vizeaza trecerea la o economie fara carbon. In cadrul UE, exista propuneri de crestere a taxelor pentru bunurile industriale care provin din tari cu politci de mediu slabe, dar si pentru scutiri fiscale pentru bunurile verzi.
Ministrul brazilian al Afacerilor Externe, Celso Luiz Nunez Amorin, a criticat propunerea UE-SUA pe baza faptului ca lista celor 43 de produse este incompleta si ca o astfel de masura nu combate schimbarile climatice. Criticile vin in contextul in care biocombustibilii, o sursa importanta a exporturilor braziliene, nu se afla pe aceasta lista.
Ministrul brazilian a adaugat ca aceasta propune contravine principiilor comertului liber. „Pentru ce suntem la Bali? Suntem aici sa facem trei lucruri viabile deodata: dezvoltare, comert si schimbari climatice sau suntem aici sa discutam masuri protectioniste de incetinire a procesului”, a declarat Celso Luiz Nunez Amorin.
Si Pakistanul si-a manifestat nemultumirea, considerand aceasta propunere un avantaj acordat exportatorilor tehnologici din tarile bogate. „Este clar o masura impotriva noastra deoarece noi nu avem capacitatea sa producem aceste bunuri intr-un mod eco-frinedly”, a declarat ambasadorul Pakistanului in Indonezia, Ali Baz.
In schimb, Pascal Lamy, presedintele WTO, sustine ca unele tari in curs de dezvoltare sunt deja lideri in tehnologia verde si ca ar putea beneficia de pe urma acestei propuneri. El a adaugat ca schema de reducere a taxelor ar putea deveni mai echitabila prin includerea ei in lupta impotriva schimbarilor climatice.
„Relatia dintre comertul international, WTO, si schimbarile climatice ar fi cel mai bine definita printr-un acord international consensual al incalzirii globale care include toti marii poluatori”, a declarat Pascal Lamy.
Este inca neclar daca un regim fiscal special pentru produsele verzi poate fi acceptat ca parte a unei intelegeri extinse care implica transferul tehnologic din tari bogate in tari sarace ca o alternativa a acordurilor internationale obligatorii de limitare a emisiilor de CO2.
Foto: brisbanestimes.com.au