ROMENVIROTEC: Marea Debarasare, de saptamana viitoare si la sate

Campania Marea Debarasare, de colectare a echipamentelor electrice si electronice uzate (DEEE) de la populatie, va fi relansata printr-o noua editie ce va avea loc la sfarsitul saptamanii viitoare in toata tara, inclusiv in mediul rural.

Astfel, romanii vor putea scapa de frigiderele vechi, televizoarele, radiourile si orice alte aparaturi uzate in zilele de 26 și 27 martie, cand camioanele societatilor de salubrizare le vor prelua din fata caselor sau blocurilor.

Anuntul a fost facut azi, in cadrul expozitiei Romenvirotec, de ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, care a precizat ca, pentru o mai buna organizare si eficienta, Marea Debarasare se va tine de-acum incolo doar o data pe trimestru si nu in fiecare sambata a primei luni, asa cum era pana acum.

Mare, dar mica

El a deplans cu aceasta ocazie faptul ca Romania este codasa Europei la colectarea DEEE-urilor.

”Pana acum Marea Debarasare a fost de fapt Mica Debarasare. Daca in 2008 am reusit sa stragem 1970 de tone de DEEE-uri, fiind un an de varf, in 2009 am inregistrat un regres. In prezent, Romania reuseste sa stranga doar 1,5 kilograme pe cap de locuitor, comparativ cu tinta europeana de 4 kilograme”, a subliniat ministrul. Tocmai de aceea, a explicat el, in campanie au fost incluse in premiera si satele, unde oamenii obisnuiesc sa-si tina ani de zile aparatele vechi si nefolositoare in gospodarie.

”Trebuie sa recunoastem ca e loc si de mai bine. Nu vreau sa facem aceasta campanie numai ca s-o bifam. Am ambitia sa colectam anul acesta mai mult decat in 2008”, a anuntat ministrul. El a promis sprijinul ministerului organizatorilor campaniei – asociatiile colective de preluare a responsabilitatii reciclarii – in special acolo unde autoritatile locale nu dovedesc suficienta implicare.

Expozitia internationala de echipamente si tehnologii pentru protectia mediului Romenvirotec gazduieste anul acesta 101 firme participante din Romania, dar si din alte sapte tari europene: Austria, Danemarca, Franta, Germania, Italia Marea Britanie si Olanda.

Principalele domenii care vor fi prezentate anul acesta sunt prevenirea poluarii aerului si apei, protectia solului, prevenirea poluarii fonice, reciclarea deseurilor, salubrizarea, tehnologii de masurare si control, sanatatea si siguranta muncii, managementul resurselor de energie neconventionala si protectia impotriva inundatiilor.

Text de Livia Cimpoeru

Foto: Green Report / Anita Vizireanu

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri