ROMENVIROTEC: Dai PET-ul, iei contravaloarea

Se pot colecta selectiv PET-urile direct la punctul de vanzare, astfel incat sa nu mai ajunga la groapa de gunoi? Cu siguranta da, iar oamenii vor veni singuri sa le ofere spre reciclare, spun reprezentantii companiei Ropeco, importator de automate speciale de recuperare contra cost a PET-urilor.

Compania, care-si prezinta zilele acestea oferta la expozitia Romenvirotec, spera sa introduca in curand pe piata romaneasca patru marci germane de automate, chiar daca autoritatile sau supermarketurile nu au initiat inca un sistem de tip „depozit”, dupa model german.

Echipamentele, amplasate in marile magazine sau langa automatele de bauturi racoritoare, pot prelua direct de la consumatori PET-urile golite, care sunt apoi retribuite cu o suma fixa, in functie de tipul flaconului. „E foarte importanta pastrarea etichetei pe produs, astfel incat automatul sa inregistreze codul de bare al produsului. Aparatul da la schimb o suma de bani sau un tichet valoric”, explica Irina Dima, inginer vanzari la Ropeco.

Compactare „la sursa”

Cea mai simpla varianta de automat, care costa in jur de 5000 de euro, preia PET-uri si doze de aluminiu, avand o capacitate medie de 500 de flacoane de 0,5 litri. In functie de nevoi, exita si echipamente de mare capacitate, cu senzori de greutate si de identificare a materialelor, care pot prelua navete intregi de recipiente. Mai mult, acestea pot compacta direct PET-urile, rezolvand partial problema depozitarii.

„La cerere, clientii isi pot amplasa pe aparat si un display pentru reclame, sau, in cazul supermarketurilor, pentru prezentarea ofertelor de produse. Acestea pot amortiza investitia”, mai arata Irina Dima. Potrivit acesteia, aparatele nu au un pret fix, putand fi adaptate in functie de fluxul de recipiente si de nevoile clientului, insa exista si varianta inchirierii.

Expozitia internationala de echipamente si tehnologii pentru protectia mediului Romenvirotec gazduieste anul acesta 101 firme participante din Romania, dar si din alte sapte tari europene: Austria, Danemarca, Franta, Germania, Italia Marea Britanie si Olanda.

Principalele domenii care vor fi prezentate anul acesta sunt prevenirea poluarii aerului si apei, protectia solului, prevenirea poluarii fonice, reciclarea deseurilor, salubrizarea, tehnologii de masurare si control, sanatatea si siguranta muncii, managementul resurselor de energie neconventionala si protectia impotriva inundatiilor.

Text de Livia Cimpoeru
Foto: Anita Vizireanu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri