Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania va avea 120 de centre de colectare a DEEE-urilor pana in 2011

14.000 de tone de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) este tinta de colectare a Asociatiei Romane pentru Reciclare (RoRec) pana la sfarsitul anului.

Pana in luna august 80% din deseurile colectate au fost prin programul 1-1, prin predarea electrocasnicelor vechi la magazin si cumpararea altora noi in schimb.

„Prin acest program selectam calitativ, iar deseul este adus la magazin intreg si il putem recicla corespunzator”, a declarat Liviu Popeneciu, presedinte RoRec.

Asociatia lucreaza in parteneriat cu primariile din tara, iar pana acum au infiintat 12 centre de colectare in Romania, iar pana la sfarisitul lui 2011 intentioneaza sa ajunga la 120 de astfel de centre.

Prin acest parteneriat primariile vor contribui cu terenuri si vor facilita mecanismul de antrenare a populatiei in programul de reciclare, iar asociatia va amenaja terenul si va realiza proiectul in sine.

Obiectivul pe care Romania trebuie sa il indeplineasca, cel de colectare a 4 kg de DEEE-uri pe cap de locuitor, nu poate fi atins, considera Popeneciu. “Nu putem indeplini acest target din cauza zonei rurale care reprezinta 3,4 milioane de locuinte”, a spus acesta.

Magazinul, obligat sa ia DEEE-urile

Prin hotararea de guvern 448/2005 retailerul este obligat sa accepte electrocasnicele vechi daca cel care l-a adus va cumpara un produs similar din magazin. Potrivit unui studiu realizat la nivelul Uniunii Europene, in 2005 existau 188 milioane de electrocasnice vechi de 10 ani. Scoaterea lor din functiune ar impiedica eliminiarea in atmosfera a 22 milioane de tone de CO2 anual, sau retragerea de pe autostrazile europene a 6,5 milioane de automobile.

Asociatia Rorec recomanda inlocuirea aparaturii vechi cu unele noi pentru reducerea consumului de energie. Astfel un frigider produs acum consuma cu 25% mai putina energie decat unul produs in urma cu 10 ani. O masina de spalat fabricata acum consuma cu 44% mai putina energie si cu 54% mai putina apa, fata de una produsa in 1985. 75% din componentele DEEE-urilor sunt reciclabile si pot fi reintroduse in circuitul industrial.

Text de Loredana Pana

Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri