Romania a fost realeasa pentru un mandat de patru ani, incepand de la 1 ianuarie 2010, ca membru al Consiliului de administratie al Programului Natiunilor Unite pentru Protectia Mediului (UNEP), informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, remis Agerpres, care precizeaza ca decizia a fost luata la alegerile desfasurate, in noiembrie, in Adunarea Generala a ONU, de la New York.
"Romania isi fundamenteaza participarea la activitatea Programului Natiunilor Unite pentru Protectia Mediului pe o experienta indelungata in cadrul programului, apreciata in plan international", se arata in comunicat.
In anii precedenti, Romania a detinut simultan trei functii/posturi in cadrul UNEP, respectiv: membru in Consiliul de Administratie al UNEP in perioada 2006-2009, vicepresedinte al Biroului Consiliului de Administratie al UNEP intre anii 2005-2007 si presedinte al Comitetului Reprezentantilor Permanenti acreditati la UNEP intre anii 2005-2006.
"Prezenta Romaniei pentru un nou mandat in Consiliul UNEP ofera autoritatilor de la Bucuresti oportunitatea de a continua sa se implice activ, alaturi de celelalte state membre, in identificarea solutiilor pentru abordarea unor provocari globale majore, legate de schimbarile climatice si protectia mediului", arata comunicatul.
Unul dintre obiectivele Romaniei, ca de altfel al intregii Uniuni Europene, este incheierea unui acord global cuprinzator in domeniul schimbarilor climatice. Romania sustine in acest sens mobilizarea principalilor actori internationali cu rol major in combaterea incalzirii globale (toate statele dezvoltate si principalii poluatori), fiind de asemenea importanta atragerea statelor in curs de dezvoltare cu economii emergente la partajarea responsabilitatilor si obiectivelor legate de combaterea efectelor schimbarilor climatice, informeaza comunicatul citat.
Programul Natiunilor Unite pentru Protectia Mediului, cu sediul la Nairobi, este autoritatea desemnata de sistemul Natiunilor Unite pentru problemele de mediu la nivel global si regional. UNEP are ca mandat sa coordoneze dezvoltarea politicilor de mediu prin monitorizarea evolutiilor la nivel global si aducerea in atentia guvernelor si a comunitatii internationale a problemelor urgente, in vederea adoptarii de masuri.
Consiliul de administratie al UNEP a fost creat in conformitate cu rezolutia 2.997 (XXVII) a Adunarii Generale a ONU (din 15 decembrie 1972, intelegeri institutionale si financiare pentru cooperarea internationala in domeniul mediului) si este format din 58 de membri alesi de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru o perioada de patru ani, cu luarea in considerare a principiului echitabilitatii reprezentarii regionale.
Foto: fleursdumall.blogspot.com