Romania Libera: Videanu: A doua centrala nucleara, sigur in Transilvania

O a doua unitate, dupa cea de la Cernavoda, va fi construita in Transilvania, fara a fi cunoscuta la acest moment locatia exacta. Puterea ei va fi de doua treimi din cea a celor doua unitati care functioneaza la Cernavoda. O noua centrala nucleara va fi construita "cu siguranta" in Transilvania, amplasamentul exact urmand sa fie stabilit in functie de tehnologia care va fi aplicata, a declarat la finele saptamanii trecute, la Sibiu , ministrul Economiei, Adriean Videanu.

"Este important sa alegem tehnologia pe care o vom utiliza, in functie de care vom stabili si locatia. Sunt aspecte tehnice diferite, in functie de tehnologia utilizata. Una este sa folosesti tehnologia canadiana, care foloseste uraniul in stare pura si apa grea (tip CANDU, folosit la Cernavoda), alta este tehnologia care utilizeaza uraniu imbogatit si apa normala", a spus el, potrivit Mediafax. Intrebat pe ce curs de apa va fi construita aceasta noua centrala nucleara, Videanu a spus ca pe "unul suficient de mare care sa asigure racirea", fara a numi vreun rau din Transilvania. Proiectantii unei noi centrale vor trebui sa ia in calcul si riscul seismic. Un cutremur in vestul Japoniei a cauzat oprirea celor sapte reactoare ale unei centrale din aceasta tara. Zonele de risc seismic minim din Transilvania sunt cele din nordul si vestul regiunii.

Un sfert din energia nucleara a Romaniei

Centrala nucleara din Transil-vania ar urma sa aiba 1.000 MW, adica 35% din puterea insumata a celor patru unitati proiectate in cadrul centralei Cernavoda (doua in functiune) sau un sfert din capacitatea nucleara totala a reactoarelor din Romania. Termenul de construire a noii centrale ar urma sa fie 2030, cu zece ani mai tarziu fata de estimarile anterioare ale autoritatilor, potrivit Ministeru-lui Economiei. Videanu a afirmat ca si-ar dori ca obiectivul de investitie "Centrala nucleara" sa fie anuntat in acest an, urmand toate demersurile necesare pentru constructia sa.

Potrivit Mediafax, autoritatile analizeaza trei posibile amplasamente pentru aceasta centrala, situate in Transil-vania, pe raul Somes. Studii de amplasare a unei noii unitati nucleare dateaza din anii ’80, cand au fost analizate 13-14 variante de amplasare a centralei in locatii din intreaga tara. Daca realizarea unei noi centrale in Transilvania este un obiectiv de durata, construirea a inca doua reactoare la Cernavoda este planificata pentru incheiere in 2016. Cele doua unitati, cu o putere de 700 de MW fiecare, necesita investitii de patru miliarde euro. Ele vor fi construite de o companie mixta in care statul va detine 51% diactiuni, iar restul mai multe companii internationale.

spot_img

Ultimele știri