Garda de Mediu a acuzat Primaria Sulina ca a autorizat construirea unei cabane de vanatoare in vecinatatea unei colonii de pelicani.
In zona protejata Vatafu-Lungulet, care gazduieste o mare colonie de pelicani, a fost construita o cabana pentru vanatori, desi Garda de Mediu a dispus, in urma cu un an, sistarea activitatii pe respectivul santier din inima Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Comisariatul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) al Garzii de Mediu, care a descoperit anul trecut acest santier, a amendat Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi "soimul" din Bucuresti, care ridica o cabana intr-o zona protejata, cu 7.000 lei, pentru ca incepuse lucrarile fara autorizatie de mediu, si a dispus sistarea lucrarilor pana la intrarea in legalitate.
Directia de Urbanism a Consiliului Judetean Tulcea, sesizata de Garda de Mediu, a dispus, la randul sau, oprirea lucrarilor la cabana, si i-a amendat pe primarul orasului Sulina, Aurel Dimitriu, si pe responsabilul cu urbanismul al primariei, Aurel Ispas, cu 10.000 lei. Vanatorii si sefii de la Primaria Sulina au platit amenzile, dar au ignorat dispozitiile privind oprirea lucrarilor. Cabana a fost finalizata zilele trecute, iar acum gazduieste pescarii si vanatorii veniti din Bucuresti in vacanta in Delta Dunarii.
Petre Sotir, presedinte al Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi "soimul Bucuresti", a refuzat sa comenteze de ce a ignorat dispozitiile de sistare a lucrarilor. Aurel Dimitriu, primarul orasului Sulina, spune ca "Asociatia «soimul» avea dreptul sa construiasca cabana de la Crucea, pentru ca a concesionat terenul de la Consiliul Local si are autorizatie de construire. ARBDD a autorizat planul urbanistic pentru aceasta cabana, dar a refuzat sa emita autorizatie de mediu. Inconsecventa ARBDD ne-a determinat sa nu sistam lucrarile pe santier".
Contractul de concesiune a 1.950 metri patrati de teren in zona Vatafu-Lungulet, incheiat intre Primaria Sulina si Asociatia "soimul", in baza caruia s-a facut investitia, nu face referire la pretul pe care trebuie sa-l plateasca vanatorii pentru utilizarea terenului ce apartine domeniului public. Se precizeaza insa ca "terenul este in patrimoniul Consiliului Local Sulina si va fi folosit pentru construirea unei cabane destinate pescarilor, vanatorilor si pentru agrement", dar nu este prevazuta durata concesiunii. Sucursala Tulcea a Societatii Ornitologilor Romani, care a sesizat Garda de Mediu in privinta acestei constructii, sustine ca "prezenta pescarilor si vanatorilor in respectiva zona aflata sub protectie ecologica constituie o incalcare flagranta a legislatiei de mediu, care interzice astfel de activitati intr-o arie care gazduieste o mare colonie de pelicani".
Curtea de Conturi s-a implicat si ea in cazul construirii ilegale a cabanei vanatorilor de pe malul Lacului Puiu. In raportul de control din noiembrie 2008, controlorii financiari ai Curtii de Conturi au inventariat mai multe cazuri de folosire gratuita a terenurilor care apartin domeniului public de interes national din Delta Dunarii, aflate in patrimoniul ARBDD. In respectivul raport se fac referiri si la cei aproape 2.000 metri patrati din zona protejata Vatafu-Lungulet, din patrimoniul ARBDD, facuti cadou de Primaria Sulina vanatorilor din Bucuresti.
"Agentii economici folosesc, cu titlu gratuit, suprafete de teren din domeniul public de interes national aflatate in administrarea ARBDD, contrar prevederilor legale, care impuneau folosinta acestora pe baza unui contract de concesiune si cu plata unei redevente", se precizeaza in raportul Curtii de Conturi. Conform Legii ARBDD, concesionarea domeniului public din Delta se poate face doar prin licitatie publica, stabilita prin hotarare a Guvernului. In acelasi raport, Curtea de Conturi a solicitat ARBDD sa recupereze aceste terenuri de la cei care le utilizeaza gratuit si sa le concesioneze conform legii. Radu Voicu, seful Seviciului Juridic al ARBDD, a declarat ca "am facut demersuri la Guvern pentru adoptarea unor hotarari care sa reglementeze aceste concesiuni. Terenul ar trebui sa se afle in administrarea ARBDD, dar Guvernul trebuie sa transeze acest conflict patrimonial".