Aminoacidul glicina, un element fundamental din structura proteinelor, a fost descoperit in premiera pe o cometa, fapt care vine in sprijinul teoriei potrivit careia "ingredientele" de baza ale vietii au ajuns pe Terra din spatiu, informeaza expertii americani, citati de Reuters, scrie Mediafax.
Urme microscopice de glicina au fost descoperite pe o mostra de particule din coada cometei Wild 2, ce au fost analizate de sonda spatiala Stardust, lansata de NASA. Stardust a descoperit aceste particule la o distanta de 390 de
milioane de kilometri de Terra, in ianuarie 2004.
Mostrele de gaze si praf cosmic, colectate intr-un mic recipient captusit cu un material pufos numit aerogel, s-au intors pe Pamant doi ani mai tarziu, intr-un container ce s-a desprins de pe sonda spatiala si a aterizat, cu ajutorul unei parasute, in desertul Utah din Statele Unite.
Cometele precum Wild 2, numita astfel in onoarea astronomului Paul Wild, contin resturi bine conservate de materiale care dateaza inca de la inceputurile sistemului nostru solar, cu indicii importante despre formarea Soarelui si a
planetelor.
Identificarea glicinei, cel mai simplu dintre aminoacizii cunoscuti pe Pamant, a fost raportata in 2008, insa cercetatorii au avut nevoie de timp pentru a confirma faptul ca acest compus era de origine extraterestra.
"Nu puteam fi siguri ca nu provenea de la manufacturarea sau manevrarea de catre oameni a sondei spatiale", a explicat Jamie Elsila, de la Goddard Space Flight Center (Maryland), ce apartine NASA, principalul autor al acestui studiu.
Ea a prezentat concluziile acestui studiu, ce va fi publicat in revista Meteoritics and Planetary Science, la conferinta American Chemical Society, ce se desfasoara in aceasta saptamana in Washington.
"Am descoperit aminoacizi in meteoriti si in trecut, insa acum este pentru prima oara cand i-am descoperit intr-o cometa", a adaugat aceeasi sursa.
Lanturile de aminoacizi se combina pentru a da nastere moleculelor de proteine, prezente in enzimele ce regleaza reactiile chimice din organismele vii.
Glicina si alti aminoacizi au fost descoperite in trecut si in meteoriti, cel mai important dintre acestia fiind cel prabusit in 1969, in Australia, in apropiere de orasul Murchison.