O investitie de 85 de milioane de euro in domeniul protectiei mediului nu poate fi aplicata la Petrila din cauza consilierilor PSD, care au boicotat ultimele doua sedinte extraordinare de consiliu. Este vorba despre construirea unui incinerator de deseuri, care ar urma sa preia intreaga cantitate de gunoi din Valea Jiului, iar suma necesara proiectului este asigurata in totalitate de catre investitor, societatea cu capital italian Green Line.
Groapa de gunoi care deservea orasele Petrosani si Petrila a fost inchisa, conform normativelor europene, inca de pe 1 ianuarie 2007. In locul ei trebuia amenajat un deponeu ecologic, care sa corespunda normelor de mediu si sa deserveasca Valea Jiului. Amplasamentul a fost predat in decembrie 2007 catre o firma austriaca, in baza unui contract incheiat cu reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara, in valoare de opt milioane de euro, insa societatea nu s-a apucat de treaba.
"Contractul a fost reziliat de catre Consiliul Judetean Hunedoara, pentru ca firma nu a mai vrut sa realizeze investitia, dupa ce am refuzat sa acceptam majorarea tarifelor la tona de gunoi, de la 11 euro la 20 de euro. Nu am fost de acord cu aceasta cerere pentru ca tot populatia trebuia sa plateasca", a declarat Dorin Curtean, city manager al orasului Petrila.
In locul deponeului de gunoi, pe acelasi amplasament, Green Line Italia si-a anuntat intentia de a amenaja un incinerator, iar in urma arderii, rezultanta deseurilor era transformata in energie electrica si termica. Firma a primit acordul de principiu al alesilor locali din Petrila, dupa patru runde de discutii purtate in plenul CL Petrila, insa proiectul nu a mai fost votat pentru ca toti cei opt consilieri locali ai PSD au boicotat lucrarile sedintei convocate in doua zile consecutive. Pentru ca proiectul sa poata trece, este nevoie si de votul a doi dintre cei opt consilieri PSD de la Petrila.
Din grupul PSD face parte si fostul viceprimar al orasului Dumitru Rascolean, cunoscut pentru animozitatile, pe care le-a avut cu primarul Ilie Paducel si se pare ca tocmai acesta este motivul pentru care social-democratii blocheaza investitia. Din asocierea cu Green Line, primaria ar urma sa castige circa 1,2 milioane de euro pe an, suma care reprezinta 20% din profitul calculat.
Societatea cu capital italian se afla de opt luni in discutii cu administratia publica locala din Petrila, dar, pana la rezilierea acordului cu austriecii, aceasta nu a putut intra pe piata deseurilor, pentru ca exclusivitatea colectarii resturilor menajere reprezenta o clauza contractuala acceptata de CJ Hunedoara. Tot din lipsa cvorumului, Primaria Petrila nu a putut preda nici sala de sport construita la scoala Generala nr. 5, care este finalizata, insa nu poate fi folosita de catre elevi tocmai din aceasta cauza.