Romania libera: Statul subventioneaza in continuare turismul la negru din Delta

Doua treimi din turismul din Delta Dunarii se deruleaza la negru, in vreme ce primariile din zona sunt in pragul falimentului. Autoritatile care ar trebui sa stopeze evaziunea fiscala spun ca nu au parghii legale, dar accepta acordarea unor subventii uriase pentru evazionisti.

Un raport al Prefecturii Tulcea arata ca anul acesta in Delta au fost peste 160.000 de turisti, cu 30 la suta mai multi decat anul trecut. Doar o treime din acesti turisti sunt inregistrati insa in bazele de date ale operatorilor de turism autorizati. Ion Vargau, subprefect al judetului Tulcea, a declarat
ca "in Delta se practica, pe scara larga, turismul la negru, iar legislatia in vigoare nu ofera parghii de combatere a acestei activitati".

De cealalta parte, directorul Garzii Financiare Tulcea, Daniel Negoescu, spune ca "putem constata evaziunea fiscala doar la firme autorizate, nu la persoane fizice". "Localnicii au amenajat pensiuni turistice in locuinte, primesc zilnic turisti carora le presteaza servicii turistice pentru care incaseaza bani, dar nu-i putem constrange sa intre in legalitate sau sa-i pedepsim pentru evaziune fiscala pentru ca nu exista prevederi legale. Primarii ar putea sa-i amendeze pe localnici pentru ca desfasoara activitati economice neautorizate, dar nu o fac din ratiuni electorale", sustine Negoescu.

Datele statistice ale Trezoreriei Tulcea arata ca numarul mare de turisti din Delta nu a adus bunastare in bugetele primariilor. Veniturile incasate de cele zece primarii din Delta, in lunile iulie si august, au fost intre 200.000 si 300.000 de lei, sume similare cu cele incasate in celelalte luni ale anului. In atare conditii, edilii sustin ca primariile din zona se afla in pragul falimentului.

Trebuie spus ca locuitorii Deltei, despre care autoritatile afirma ca practica evaziunea fiscala pe scara larga, primesc foarte multe subventii. Ministerul Transporturilor aloca anual peste doua milioane de euro pentru subventionarea transportului de persoane si de marfuri din Delta Dunarii. Consiliul Judetean Tulcea si primariile locale subventioneaza jumatate din costul facturilor de energie electrica si de apa potabila ale localnicilor.

Cei care au animale si cultiva teren agricol primesc subventii de la UE care insumeaza peste 100 euro/ha si intre 40 si 100 lei/animal. Angajatii din Delta beneficiaza de un spor salarial de izolare de 50 la suta. Fiecare locuitor al Deltei are dreptul sa pescuiasca gratuit 5 kg de peste/zi, fara sa existe o reglementare a acestui pescuit.

Din 2005, pescarii profesionisti din Delta nu mai platesc redeventa pentru cantitatile de peste care ajung pe piata. S-a renuntat, de asemenea, la reglementarile privind marcarea sculelor de pescuit si la obligativitatea de a pescui doar in anumite zone. Drept urmare, braconajul piscicol s-a generalizat, iar pestele braconat constituie hrana principala a turistilor care sunt gazduiti ilegal de localnici.

Pescarii vand pestele din barca, nu se plateste TVA si nici impozit pe venit pentru ca acestia lucreaza la negru. Tot la negru se desfasoara si transportul turistilor cu barca sau cu salupele rapide pe canalele Deltei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri