Aerul din propriile noastre locuinte poate fi mult mai poluat decat aerul de afara, chiar si in cele mai mari si mai industrializate orase, potrivit Agentiei americane de mediu, citata de revista The Ecologist.
Oamenii petrec aproape 90% din timpul lor inauntru, in casa sau la birou. Cifrele nu arata prea bine – pentru multi dintre acestia, riscurile privind sanatatea cresc din cauza poluarii din casa, mai degraba decat din cauza celei de afara.
Simptomele unei boli pot aparea chiar si in cazul unei singure expuneri la poluare si pot fi de la iritatea ochilor, nasului si gatului, pana la dureri de cap, greata si oboseala. Aceste efecte sunt de obicei pe termen scurt si tratabile – uneori, simpla eliminare a expunerii la sursa de poluare este un tratament suficient.
Alte efecte asupra sanatatii pot aparea dupa cativa ani. Acestea, printre care se numara afectiuni respiratorii, boli de inima si cancer, pot fi foarte periculoase sau chiar fatale. Este important sa incercati sa imbunatatiti calitatea aerului din interiorul casei chiar daca nu observati nici un simptom al vreunei boli.
Exista un numar de surse de poluare comune – multe persoane sunt deja in tema cu pericolele din spatele produselor de curatenie si a odorizantelor de camera. Alte surse sunt, insa, necunoscute oamenilor obisnuiti.
1. Mochetele noi emit o varietate de compusi organici volatili (COV).
Sfat: Cand instalati mocheta, cautati adezivi fara formaldehida si cu grad minim de COV. Aerisiti covorul timp de cateva zile inainte sa il lipiti. Dupa ce il intindeti, tineti geamul deschis si un ventilator pornit timp de doua sau trei zile.
2. Becurile compacte fluorescente sparte emit cantitati mici de mercur – o neurotoxina – in aer. Mochetele nu pot fi curatate in totalitate, iar aspiratoarele nu ar trebui folosite pentru indepartarea acestei substante.
Sfat: Nu folositi astfel de becuri in lampi care se pot distruge usor, in special in casele cu copii sau femei insarcinate. Daca totusi spargeti un bec compact, opriti aerul conditionat, iesiti din camera timp de 15 minute si abia apoi incepeti curatenia incaperii.
3. Electronicele si alte obiecte din plastic facute cu cloruri de polivinil pot emite ftalati, care au fost corelati cu afectiuni hormonale si infertilitate. Plasticul poate de asemenea elibera in aer chimicale, precum eteri polibrominati difenilici, care provoaca modificari neuro-comportamentale.
Sfat: Aerisiti pana scapati de mirosul specific. Aspirati regulat spatiul din jurul computerelor, imprimantelor si televizioarelor.
4. Lipiciul si alti adezivi pot emite COV, precum acetona sau metil etil cetona, care irita ochii si afecteaza sistemul nervos. Lipiciul pentru cauciuc poate contine n-hexan, o neurotoxina, iar adezivii pot emite formaldehida, o substanta toxica.
Sfat: Cautati lipici pe baza de apa si fara formaldehida. Lucrati intr-un spatiu bine aerisit si nu stati prea aproape de zona tratata cu adeziv.
5. Echipamentele de incalzire (sobele, caloriferele, radiatoarele sau semineele), in principal sobele pe gaz, pot elibera monoxid de carbon, care produce dureri de cap, greata, oboseala si chiar moarte, daca incaperea nu este suficient aerisita. De asemenea, pot emite dioxid de nitrogen, care duce la probleme respiratorii si inflamatii la nivelul ochilor, nasului si gatului.
Sfat: Angajati un profesionist care sa verifice in fiecare an daca echipamentele de incalzire functioneaza la parametri normali. Instalati alarme de monoxid de carbon si folositi o hota in bucatarie, daca gatiti cu gaz.
6. Vopselurile si dizolvantii. Vopseaua pe baza de latex este mai buna decat cea pe baza de ulei, pentru ca emite mai putini vapori chimici. Dar, pe masura ce se usuca, toate vopselurile emit COV, care provoaca migrene si greata. Dizolvantii si sprayurile colorate pot contine metilen clorid, care cauzeaza cancer.
Sfat: Folositi vopsea cu o cantitate mica de COV. Cand o aplicati, deschideti larg ferestrele si usile, porniti cateva ventilatoare si purtati o masca. Femeile insarcinate ar trebui sa evite pe cat posibil sa stea intr-o camera unde se vopseste.
7. Mobila tapisata si produsele noi din lemn stratificat emit formaldehida, o substanta posibil cancerigena si care produce iritatii ale cailor respiratorii, stranut, tuse, oboseala, eruptii pe piele si reactii alergice severe.
Sfat: Cresteti nivelul de ventilatie, in special dupa ce ati adus in casa noi surse de formaldehida. Cautati mobila fara astfel de emisii, din lemn masiv.