Incendiul de proportii izbucnit sambata seara la groapa de gunoi Glina a poluat puternic estul Capitalei, cele mai afectate cartiere fiind Berceni si Rahova. Mai multe autospeciale cu spuma au incercat timp de aproape 24 de ore sa stinga focul, insa fumul gros s-a extins cu repeziciune pe cativa zeci de kilometri. Motivul izbucnirii focului nu a fost stabilit inca, dar nu ar fi exclus ca un trecator sa fi aruncat o tigara la intamplare.
Acesta nu este primul incendiu la Glina. Anul trecut, in noiembrie, gunoaiele de pe o suprafata de aproximativ 600 de metri patrati au ars aproape 24 de ore. Firma care administreaza depozitul de deseuri, societatea Ecorec SA, a mai fost amendata in trecut in urma unor incendii. Ieri a fost deschisa o ancheta pentru a se stabili vinovatii, insa responsabilitatea pentru cele intamplate este aruncata intre cele doua comune ilfovene (Popesti-Leordeni si Glina) si firma care administreaza groapa.
Incendiul de sambara seara aduce din nou in prim-plan poluarea care provine de la Glina. Desi i se spune ecologica, oamenii din zona s-au plans in permanenta de mirosurile pestilentiale care emana de la Glina. In plus, ei spun ca panza freatica este infestata, lucru atestat si de numeroase analize facute apei din gospodarii. Administratorul firmei a sustinut insa ca poluarea nu este de la gunoaie, ci provine din alta parte, mai ales avand in vedere ca in acea zona au existat numeroase ferme.
Inchiderea gropilor
Luna iulie este termenul-limita pana la care Romania trebuie sa faca dovada, in fata responsabililor de la Bruxelles, ca a inchis toate gropile de gunoi neconforme. In caz contrar, tara noastra va trebui sa plateasca in jur de 200.000 de euro pe zi pana cand va remedia situatia. In plus, pana la sfarsitul anului, Romania este pasibila de declansarea infringementului si pentru managementul naturii si biodiversitatii.