Romania libera Dobrogea: Zonele strict protejate din Delta, invadate de pescarii sportive

Reglementarile privind pescuitul sportiv nu sunt destul de aspre pentru a stopa distrugerea faunei piscicole aflate sub protectie ecologica. In plus, numarul agentilor ecologici este prea mic pentru a putea supraveghea nonstop teritoriile protejate din Delta.

Dupa ce administratia rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a primit administrarea resurselor piscicole din Delta, conducerea acestei institutii a pus tunul pe pescuitul sportiv. Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, a declarat ca pentru zonele strict protejate si cele tampon de pe teritoriul rezervatiei pescuitul sportiv este mai periculos decat cel comercial.

"Activitatea pescarilor profesionisti este reglementata strict, iar incalcarea regulilor legale are sanctiuni foarte dure, inclusiv pierderea dreptului de a pescui, ceea ce echivaleaza cu somajul. In privinta pescuitului sportiv, legislatia este ambigua si favorabila celor care practica acest sport. Administratorul resurselor piscicole din Delta nu emite permise de pescuit pentru sportivi si ca atare nici nu le poate anula daca se constata incalcarea legislatiei. Tinta pescarilor sportivi sunt trofeele, adica pestii cei mai mari din speciile cele mai valoroase economic.

Folosind scule sofisticate, pescarii sportivi pescuiesc doar reproducatorii din cele mai valoroase specii din Delta, aducand astfel prejudicii serioase populatiei piscicole din respectiva zona aflata sub protectie ecologica", a declarat acesta.

Desi Delta se afla sub protectie ecologica, pescarii sportivi nu au obligatia sa redea mediului acvatic natural capturile piscicole pe care le fac, cum se intampla in toate ariile protejate din lume, unde pescuitul sportiv este permis. Guvernatorul Baboianu a mai declarat ca pescarii sportivi care vin in Delta patrund frecvent in zonele aflate sub protectie ecologica stricta si pescuiesc cantitati apreciabile, desi accesul in respectivele zone este strict interzis.

"Numarul mic de agenti ecologi pe care-i avem pe teritoriul rezervatiei nu ne permite sa supraveghem, 24 din 24 de ore, intregul teritoriu al zonelor strict protejate pentru a preintampina astfel de agresiuni", a conchis acesta.

spot_img

Ultimele știri