In zona Agighiol din judetul Tulcea, 18 stejari seculari masivi sunt taiati pentru a fi extins un drum judetean. Autoritatile de mediu sustin ca nu au aprobat doborarea copacilor, care constituie o marturie a schimbarii climatice.
Reputatul ornitolog Kiss Botond, cercetator stiintific la Institutul National de Cecetare-Dezvoltare Delta Dunarii, atrage atentia ca autoritatile din judetul Tulcea au inceput sa taie putinii stejarii seculari care mai exista in nordul Dobrogei.
"Taierea acestor arbori valorosi care dainuie din timpul padurilor ce cuprindeau cea mai mare parte a teritoriului terestru al actualului judet Tulcea constituie o paguba naturala ireparabila si foarte greu de explicat. Dupa ce au fost taiati astfel de arbori, in primavara acestui an, in apropierea satului Visterna, in preajma Padurii Babadag, acum s-a demarat defrisarea unor astfel de arbori in zona Agighiol.
Este vorba de 18 astfel de arbori seculari care ar trebui sa fie inscrisi in randul monumentelor naturii. Fac aceasta afirmatie fiindca respectivii stejari masivi constituie o marturie a evolutiei climatice in nordul Dobrogei. Din cauza incalzirii drastice a climei, in ultimele decenii, in aceasta zona stejarii nu mai cresc precum cei care sunt defrisati", spune Kiss Botond
Modernizare
Cei 18 stejari seculari care sunt taiati in aceste zile in zona Agighiol sunt situati pe marginea drumului judetean riveran lacului Razelm. Acesta urmeaza sa fie modernizat, iar stejarii impiedica largirea acestei sosele. Conducerea Agentiei de Protectie a Mediului Tulcea spune ca "in zona Agighiol nu a fost emisa nici o autorizatie pentru taierea unor stejari".