Romania libera Dobrogea: Investitiile eoliene in Tulcea, blocate de ornitologi

Societatea Ornitologica Romana (SOR) si Bird Life International au organizat, la Tulcea, o dezbatere pe tema "dezvoltarea durabila a energiei eoliene in Dobrogea", la care au participat

investitorii in domeniu si specialistii in protectia pasarilor care se opun extinderii cu orice pret a parcurilor eoliene. Studiile stiintifice prezentate in cadrul seminarului au relevat potentialul eolian al Dobrogei, in special al nordului regiunii, dar si necesitatea protejarii ariilor ecologice incluse in siturile europene "Natura 2000".

Investitorii in producerea energiei electrice cu ajutorul vantului au aratat ca in Dobrogea sunt demarate investitii foarte mari pentru constituirea parcurilor energetice eoliene. Firme europene importante din domeniul energetic realizeaza parcuri eoline la Fantanele, in judetul Constanta, la Valea Nucarilor, Topolog, Baia si Macin, in judetul Tulcea. In nordul Dobrogei exista in functiune 12 turbine eoline care produc energie electrica de mai multe luni. Specialistii prezenti la dezbatere au relatat ca respectivele instalatii au o eficienta energetica buna, ceea ce confirma potentialul eolian al zonei. La randul lor, ornitologii sustin ca dezvoltarea acestor parcuri eoliene este haotica si nu tine cont de zonele aflate sub protectie ecologica.

"Dobrogea este unul din cele mai importante teritorii de tranzit pe culoarul de migratie a pasarilor salbatice care migreaza spre si dinspre Delta Dunarii, dar si principal loc de cuibarit al multor specii de pasari aflate pe lista rosie de protectie. Amplasarea instalatiilor eoliene fara acordul specialistilor in protectia acestor pasari poate aduce prejudicii ireparabile patrimoniului natural universal. Sunt presiuni foarte mari din partea investitorilor, iar autoritatile de mediu din judetul Tulcea se situeaza adesea de partea acestora, de a fi amplasate parcuri eoliene pe terenurile ariilor protejate, ceea ce contravine legislatiei romanesti si europene", a spus Eugen Petrescu, reprezentantul SOR din judetul Tulcea.

Mai multi investitori prezenti la dezbaterea de la Tulcea au propus implicarea ornitologilor in implementarea proiectelor de investitii eoliene. Ei au declarat ca vor incheia contracte de asistenta tehnica cu ornitolgii pentru supervizarea studiilor de impact ecologic, iar acolo unde specialistii in protectia pasarilor salbatice vor argumenta ca exista un pericol ecologic, vor renunta la investitii si le vor amplasa in zone nepericuloase pentru fauna salbatica.

Aproximativ 80 la suta din suprafata judetului Tulcea a fost inclusa in reteaua de situri "Natura 2000", iar solicitarile de construire a parcurilor eoliene sunt, cu precadere, pe aceste terenuri aflate sub protectie ecologica.

spot_img

Ultimele știri