Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a pus gand rau turismului la cort din Delta. Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, a declarat: "Am aprobat extinderea zonelor de campare de pe teritoriul Deltei si in alte perimetre decat cele existente. Invitam consiliile locale sa promoveze astfel de investitii. Daca ar exista mai multe campinguri legale in Delta, ar scadea prejudiciile provocate biodiversitatii de cei care amplaseaza corturile pretutindeni in rezervatie".
Acum, in Delta exista doua campinguri autorizate, la Sf. Gheorghe si la Murighiol, dar numai cel de la Sf. Gheorghe functioneaza. Cel de la Murighiol a fost dezafectat si urmeaza sa devina statiune turistica de lux. Mai exista locuri de campare si in alte localitati din Delta, dar guvernatorul Baboianu sustine ca ele nu detin autorizatii de mediu si, ca atare, nu sunt legale.
Propunerea guvernatorului ARBDD de extindere a zonelor de campare din Delta este departe de a fi materializata pentru ca, pentru a fi realizate, astfel de investitii ar fi trebuit sa fie aprobate de Consiliul stiintific al ARBDD. Consiliul respectiv nu poate lua o astfel de decizie pentru ca este nefunctional de doi ani. Mai mult de jumatate din membrii sai au devenit incompatibili cu functia si nu mai exista cvorum pentru luarea deciziilor. Guvernatorul Baboianu mai spune ca a trimis la Ministerul Mediului o propunere de modificare a componentei Consiliului stiintific al ARBDD, dar aceasta propunere nu a fost inca analizata.
Nu s-a luat nici o masura
Comisariatul ARBDD al Garzii de Mediu a solicitat de mai multe ori guvernatorului Baboianu sa desfiinteze zecile de campinguri neautorizate din Delta, dar nu s-a intreprins nimic in acest sens. Astfel, turistii care stau la cort au prins curaj si au inceput sa construiasca imobile usoare in preajma campingurilor ilegale. Comisarii Garzii de Mediu mai sustin ca respectivele puncte de campare sunt utilizate de grupuri de braconieri piscicoli care tind sa puna stapanire pe Delta Dunarii.