”Tindem sa credem ca reducerea emisiilor de carbon presupune limitarea dezvoltarii economice. Aceasta este o falsa dilema”, a aratat Julian Popov, consilier al Fundatiei Europene pentru Schimbari Climatice, in cadrul conferintei “Romania pe drumul spre Copenhaga” organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Asociatia Green Revolution.
El a adus ca exemplu Danemarca, o tara cu o dezvoltare si stabilitate economica solida, care este in acelasi timp pionier in implementarea noilor tehnologii verzi. In perioada 1990-2006, aceasta tara a reusit sa-si reduca emsiiile cu 14%, inregistrand in acelasi timp o crestere economica de 43%.
Unul dintre subiectele centrale ale actualei campanii electorale din Romania ar trebui sa fie schimbarile climatice, a subliniat Popov, in opinia caruia exista beneficii politice, sociale, economice si diplomatice evidente ale actiunii pentru clima.
Ministrii mediului si oficiali din intreaga lume se intalnesc la Copenhaga pe 7 decembrie pentru a pune bazele legale ale cooperarii internationale viitoare in lupta cu incalzirea globala. In asteptarea acestui eveniment, conferinta “Romania pe drumul spre Copenhaga” a avut ca scop evaluarea impactului viitorului acord global de reducere a emisiilor asupra politicilor nationale de mediu, economice si sociale.
Text de Livia Cimpoeru
Foto: Green Report / Anita Vizireanu