Gandul: Gabriel Rosia Montana se autosuspenda
Reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) au anuntat ca au de gand sa-si reduca activitatea pana cand va reincepe procesul de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana. Acesta a fost suspendat in luna septembrie.
Incetarea activitatii presupune ca cea mai mare parte a angajatilor vor fi concediati, in etape. Marti, compania a initiat procedura legala cu privire la reducerea personalului, trimitand o notificare sindicatului. "Avem obligatia de a acorda angajatilor de la 30 pana la 40 de zile, pentru a evalua impreuna ce posturi vor fi desfiintate si ce posturi vor fi pastrate", a spus Alan Hill, presedintele RMGC. Numarul exact angajatilor ce vor fi disponibilizati inca nu a fost stabilit.
S-a mai hotarat si suspendarea programul de achizitionare a terenului la Rosia Montana, demarat in urma cu cinci ani. La fel, va fi suspendat si programul de cercetari arheologice, incepute de companie, precum si cele de pregatire si calificare profesionala. Singurele programe care vor fi continuate sunt cele asa – zise de dezvoltare a comunitatii, initiate de companie acum doi ani. Acestea vizeaza ajutorarea copiilor, a persoanelor defavorizate, precum si a varstnicilor. RMGC intentioneaza sa deschida la Rosia Montana cea mai mare exploatare miniera de suprafata din intreaga Europa.
Pentru mai multe informatii vizitati Gandul
Ziua: Stand-by la Rosia Montana
Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) isi reduce la minim activitatea, suspendand procesul de achizitie de terenuri si preconizand concedierea a aproximativ doua treimi din cei 325 de angajati.
"Trebuie sa disponibilizam o mare parte a personalului nostru, deoarece majoritatea activitatilor noastre au fost sistate odata cu suspendarea procesului de autorizare. Ne vom concentra eforturile si resursele asupra continuarii procesului de autorizare EIM (n.r. – studiu de impact asupra mediului) si obtinerii autorizatiilor necesare pentru acest proiect", a declarat Alan Hill, presedintele Gabriel Resources, care detine 80% din RMGC.
In februarie 2008 se va trece efectiv la suspendarea achizitiei de terenuri si concedierea angajatilor.
Hill a acuzat Ministerul Mediului ca a luat, unilateral, decizia de suspendare a analizei EIM dupa patru sedinte ale Comitetului de Analiza Tehnica (n.r. – ministerul a invocat suspendarea certificatului de urbanism aferent terenurilor pe care urmeaza sa se construiasca mina). RMGC a contestat in justitie decizia ministerului. Cat priveste solicitatea organizatiilor neguvernamentale, ce contesta proiectul RMGC, de desecretizare a licentei de concesiune pentru exploatarea in zona Rosia Montana, reprezentantii RMGC si-au exprimat dezacordul cu privire la acest aspect.
Ei au invocat prevederile legale prin care astfel de documente, emise de Autoritatea Nationala de Resurse Minerale, sunt secret de serviciu. In plus, s-ar crea avantaje economice nejustificate pentru alte societati de profil, in conditiile in care RMGC a lucrat 10 ani pentru a le obtine. Licenta de concesiune a fost emisa in 1998 si au fost incheiate mai multe acte aditionale intre timp.
RMGC intentioneaza sa infiinteze cea mai mare exploatare aurifera din Europa la Rosia Montana.
Organizatii neguvernamentale, si nu numai, se opun proiectului care presupune utilizarea cianurilor in procesul de extractie, stramutarea a aproximativ 2000 de persoane si afectarea unor vestigii arheologice.
Pentru mai multe informatii vizitati Ziua
Adevarul: Canadienii pleaca de la Rosia Montana
Compania canadiana de la Rosia Montana isi va reduce activitatile in Muntii Apuseni pana va obtine autorizatia de mediu, au anuntat oficialii de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Ca urmare, doua treimi din oamenii angajati in proiectul minier vor fi concediati. Directorul general al companiei, Alan Hill, a declarat ca a trimis deja notificari catre sindicatul local si catre autoritati.
Reprezentantii companiei canadiane au declarat ca vor continua totusi demersurile pentru obtinerea autorizatiei de functionare a proiectului Rosia Montana.
"Suntem dispusi sa luam masurile care se impun, oricat de dificil de luat ar fi acestea, pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a companiei in vederea primirii autorizatiilor si construirii unei mine model in Rosia Montana", a declarat Richard Young, directorul financiar al Gabriel Resources. Procesul de autorizare a proiectului respectiv a fost suspendat de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile in septembrie 2007.
Reluarea obtinerii unei noi autorizatii va fi de durata
La randul lor, organizatiile neguvernamentale care au dat in judecata compania au declarat ca un nou proces de autorizare va dura foarte mult.
"Cine a urmarit ce se intampla la Rosia Montana si-a dat seama ca e nevoie de foarte mult timp pentru a incepe orice activitate", a spus Stefania Simion, reprezentant de la Alburnus Maior. Ea a adaugat ca nu crede in zvonurile potrivit carora statul roman le va da despagubiri canadienilor in cazul in care proiectul nu va mai fi facut.
Canadienii s-au hotarat sa-si reduca activitatea dupa ce saptamana trecuta, Curtea de Apel Brasov a respins prin hotarare definitiva certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru minele romane de la Rosia Montana. Judecatorii au tinut cont de argumentele organizatiilor neguvernamentale Alburnus Maior si Liga Pro Europa, potrivit carora statul roman are obligatia de proteja patrimoniul istoric din zona respectiva.
Canadienii au fost acuzati ca au omis sa prezinte in actele oficiale concluziile unui raport al echipei de arheologi francezi angajate cu privire la prezenta unor vestigii arheologice in Masivul Carnic. Potrivit arheologilor francezi, in Carnic, retelele mi-niere antice sunt intr-o stare foarte buna.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul
Cotidianul: Gold Corporation isi concediaza oamenii, dar nu se preda
Localnicii din Rosia Montana, care sint angajati ai Rosia Montana Gold Corporation vor fi concediati cel mai devreme din februarie 2008.
Alan Hill va continua sa negocieze cu autoritatile continuarea proiectului de la Rosia Montana
Peste 60% dintre angajatii companiei RMGC sint localnici din Rosia sau din imprejurimi. Ei au fost anuntati marti, direct de catre presedintele companiei, Alan Hill, despre inceperea programului de disponibilizari. "Oamenii nu au reactionat deloc bine. Noi vom discuta cu sindicatul si vom face o analiza, pe durata a maximum 40 de zile, cu ajutorul careia sa decidem ce posturi vor fi desfiintate si cine va fi concediat. Fiecare om va primi un preaviz de 20 de zile, motiv pentru care credem ca primele concedieri vor avea loc, efectiv, abia in februarie anul viitor", a precizat Alan Hill.
Compania isi va reduce cu doua treimi activitatea, fapt ce ar duce la concedierea a cel putin 200 de persoane dintre cei 325 de angajati. Oficialii RMGC nu au avansat insa un numar exact de persoane care vor fi nevoite sa plece. "Nu stim inca acest lucru. Vom putea da detalii dupa analiza facuta cu sindicatele", a spus Oana Grigoriu, directorul Departamentului de Resurse Umane al RMGC. Domeniul care cuprindea cei mai multi angajati locali era programul de cercetari arheologice, care va fi sistat. "Compensatiile pe care le oferim angajatilor afectati vor indeplini cerintele legale", a mai precizat Oana Grigoriu, fara a oferi alte detalii.
Singurele programe care vor ramine in derulare sint cele legate de comunitate: vor continua proiectele de ajutorare a copiilor din scolile din Rosia Montana, precum si a persoanelor in virsta si a celor cu dizabilitati, promit oficialii RMGC.
Va fi suspendata insa activitatea societatii de microfinantare infiintate la Abrud in ianuarie 2007, care avea drept scop acordarea unor imprumuturi persoanelor din zona care doreau sa inceapa o afacere de tip IMM. Potrivit unor informatii din cadrul comunitatii de la Rosia, in prezent, opozantii proiectului minier, asociatia Alburnus Maior, lucreaza deja la o serie de proiecte pentru dezvoltarea zonei.
Compania si-a chemat toti specialistii in tara pentru a pune la punct o noua strategie. Reprezentantii firmei canadiene au declarat ca isi vor concentra toate eforturile si resursele asupra continuarii procesului de autorizare a proiectului.
"Sintem o companie puternica si sigura din punct de vedere financiar. Sintem pregatiti sa rezistam pina vom obtine toate autorizatiile. O sa luam masurile care se impun, oricit de dificil de luat ar fi acestea, pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a companiei in vederea primirii autorizatiilor si construirii unei mine model in Rosia Montana", a declarat directorul financiar al Gabriel Resources, Richard Young. Potrivit acestuia, societatea a depus o plingere la Curtea de Apel Bucuresti impotriva deciziei date de Ministerul Mediului, acum o luna, de a suspenda procedura de aprobare EIM si va depune in saptaminile urmatoare o plingere administrativa impotriva refuzului de a acorda autorizatiile de siguranta a barajelor.
Pe de alta parte, conducerea companiei canadiene acuza faptul ca blocarea proiectului are radacini in guvernul de la Budapesta. Astfel, presedintele RMGC, Allan Hill, acuza ca mai multi parlamentari UDMR sprijina blocarea proiectului, pe motiv ca "o firma ungureasca asteapta in culise sa initieze un proiect de exploatare a aurului in zona". Acesta a mentionat mai multe nume de politicieni, printre care si cel al ministrului Mediului, Attila Korodi, si al parlamentarului Peter Eckstein Kovacs. In replica, acestia au declarat ca presedintele companiei face acuzatii nefondate. Pina in prezent, compania a cheltuit peste 300 de milioane de dolari.
Conform proiectului initial al RMGC, primi doi ani erau destinati lucrarilor de constructie, urmatorii 16 ani constituiau perioada de functionare a minei. Apoi compania se angaja, in timp de zece ani, sa refaca zona, iar alti 30 pina la 50 de ani sa monitorizeze zona.
Pentru mai multe informatii vizitati Cotidianul