Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) si Administratia Nationala Apele Romane au organizat marti conferinta finala a proiectului Phare 2004 "Elaborarea Planului de Management Bazinal pentru Bazinul Ialomita – Buzau".
Obiectivul general al proiectului a fost intarirea capacitatii institutionale privind aplicarea si implementarea cerintelor Directivei Cadru Apa a Uniunii Europene in Bazinul Ialomita-Buzau. La eveniment au participat Gheorghe Constantin, director in Directia Managementul Resurselor de Apa din MMDD, si Danka Thalmeinerova, team leader al proiectului Phare 2004.
Potrivit unei declaratii recente a secretarului de stat la MMDD, Lucia Ana Varga, Directiva Cadru Ape este una dintre cele mai scumpe, fapt pentru care Romania a obtinut o perioada de tranzitie pana in 2018. Cele mai mari proiecte vor fi legate de realizarea unor investitii pentru canalizare si constructia unor statii de epurare moderne.
O serie de autoritati locale refuza sa ia parte la efortul national, iar din aceasta cauza circa 120 milioane lei, destinate proiectelor de canalizare si aductiuni de apa, vor fi returnati la buget prin nefolosirea lor de catre autoritatile locale.
Directiva cadru pentru apa (2000/60/EC) a fost adoptata de Parlamentul European la 23 octombrie 2000 si ofera statelor membre si candidate posibilitatea de coopera in cadrul unui parteneriat bazat pe participarea tuturor partilor interesate pentru protectia apelor interioare, a apelor de tranzitie, de coasta si a apelor subterane.