Proiectul Nabucco se confrunta cu o serie de abandonuri

In ultima vreme, proiectul Nabucco s-a confruntat cu o serie de abandonuri care pun in pericol existenta acestui proiect de 4,6 miliarde euro, sprijinit de Uniunea Europeana si SUA, destinat reducerii dependentei UE de Rusia, care asigura un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei.

Conducta ar urma sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri si sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual.

Proiectul Nabucco a fost demarat de cinci companii de profil, OMV(Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania). Recent,consortiul Nabucco a dobandit un al saselea partener prin includerea companiei RWE (Germania).

In ultimele patru saptamani, insa, am asistat la un transfer al loialitatii majoritatiiparticipantilor la proiectul Nabucco spre un proiect rival, denumit South Stream, promovat de grupulrus Gazprom.

Numai putin de patru din cei cinci membrii initiali ai proiectului Nabucco si-au transferat sprijinul spre proiectul South Stream, o conducta cu o lungime de 900 de kilometri ce vatraversa Marea Neagra pentru a face legatura intre Rusia si Bulgaria, de unde se va imparti in douaramuri, una spre Austria si cealalta spre Grecia, de unde va ajunge pana la Otranto, pe coasta Italiei.

Capacitatea maxima a noii conducte este de 10 miliarde metri cubi, iar primele livrari sunt programate pentru anul 2013.

Grupul austriac OMV, care se afla in fruntea consortiului Nabucco, a semnat un acord cu Gazprom pentru transformarea terminalului de stocare de la Baumgarten, care trebuia sa devina punctul final al conductei Nabucco, intr-un joint venture detinut in proportii egale de Gazprom si OMV.

Compania de gaze naturale din Bulgaria, Bulgargaz, un alt membru din consortiul Nabucco, a incheiat acorduri cu Gazprom si oficialii de la Kremlin, pentru includerea Bulgariei in proiectul rival South Stream.

Desi Serbia nu participa la proiectul Nabucco, includerea sa in proiectul South Stream adeschis calea pentru extinderea Gazprom in Ungaria. La data de 25 februarie premierul ungar, Ferenc Gyurcsány a convenit cu omologul sau rus Dimitri Medvedev extinderea conductei South Stream pe teritoriul Ungariei. Grupul ungar MOL, membru in consortiul Nabucco, urmeaza sa infiinteze un jointventure cu Gazprom pentru constructia sectiunii de pe teritoriul Ungariei a gazoductului South Stream.

In sfarsit, guvernul turc da si el semne de neincredere in soarta conductei Nabucco. Oficialii de la Ankara si conducerea companiei Botas se tem de faptul ca Nabucco nu va dobandi acces la gazele naturale din Iran sau Asia Centrala.

In consecinta, oficialii turci militeaza pentru includerea grupului rus Gazprom in proiectul Nabucco, care ar urma sa transporte gaze naturale rusesti tocmai opus planului initial care prevedea reducerea dependentei de gazele naturale provenite din Rusia.

spot_img

Ultimele știri