Proiectul minier Certej a fost blocat, după ce Tribunalul Cluj a anulat planul de urbanism

Proiectul minier din Certeju de Sus a fost blocat, după ce Tribunalul Cluj a anulat planul urbanistic zonal (PUZ) necesar autorizării exploatării, a anunțat ieri Mining Watch România într-un comunicat de presă.

Conform Mining Watch România, „din cauza anulării planului, emiterea oricăror acte de autorizare întemeiate pe acest act, de exemplu emiterea de autorizaţii de construire, devine imposibilă”.

„Este de departe cel mai important pas făcut în oprirea acestui proiect minier ilegal. Instanţa de judecată a arătat că avansarea minei, ce ar utiliza anual 1,653 de tone de cianură şi ar crea doar 221 de locuri de muncă, se realiza cu încălcarea legii. De altfel nu este prima dată când operatorul minier a arătat că sfidează legile României. În 2014 a început în mod ilegal organizarea de şantier şi a fost nevoie tot de intervenţia instanţei pentru a opri ilegalităţile”, a declarat Roxana Pencea Brădăţan, director fondator Mining Watch România.

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Apelor și Pădurilor a oprit procedura de scoatere a celor 56 de hectare de pădure din Fondul Forestier Național, în urma campaniilor făcute de societatea civilă și de comunitatea locală.

Compania minieră Deva Gold intenționa să defrișeze o suprafață de pădure de 187 de hectare, echivalentă cu 113 terenuri de fotbal. Investigațiile realizate de Mining Watch România au arătat modul abuziv prin care pădurea a ajuns să fie concesionată către compania minieră. În primăvara anului trecut, DNA Alba a început urmărirea penală pentru infracțiunea de abuz în serviciu, identificată în transferul de proprietate a pădurii din domeniul statului în domeniul primăriei. La doar o lună de la obținerea titlului de proprietate, Primăria Certeju de Sus a concesionat pădurile către Deva Gold pentru 20 de ani.

Anularea PUZ a avut loc după cea a avizului de mediu. Acesta fusese emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timiş (ARPM Timiş) în aprilie 2010, ca urmare a unei proceduri care a durat aproximativ trei ani.

Acţiunea în justiţie pentru anularea PUZ proiectului minier a fost demarată în 2016 de către Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, asociaţie ce asigură secretariatul reţelei Mining Watch România. Aceeaşi asociaţie a obţinut, în 2015, anularea PUZ pentru realizarea proiectului minier de la Roşia Montană, hotărâre care a dus la sistarea definitivă a procedurii de autorizare a Proiectului Roşia Montană.

Zăcământul de la Certej, concesionat de către Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) şi compania de stat Minvest Deva (circa 20%), se afla până la momentul anulării PUZ în etapa de construcţie a minei. Amprenta proiectului este de 456,2 hectare, suprafaţă acoperită în prezent de păduri, pajişti, terenuri arabile şi zone rezidenţiale.

Green Report Shop Produse ECO

Activiştii de mediu susţin că o mare parte a proiectului este localizată în situl Natura 2000 – ROSPA 0132 Munţii Metaliferi, iar mina, cu o producţie anuală estimată de trei milioane tone de minereu, prevede tăierea a 187 hectare de păduri pentru a amplasa două cariere deschise şi două iazuri de decantare.

spot_img

Ultimele știri