Proiectul demonstrativ de stocare a CO2 Getica CCS necesita o finantare de 500 milioane euro

Romania a solicitat din partea Comisiei Europene un grant de 500 milioane euro pentru proiectul demonstrativ de stocare a CO2 Getica, a declarat pentru Green Report, consilierul personal al ministrului Economiei, Cristiana Ion.

”In momentul de fata proiectul este evaluat de Banca Europeana de Investitii care in cursul lunii februarie 2012 trebuie sa-si prezinte concluziile Comisiei Europene. Noi am solicitat un grant de 500 de milioane de euro, iar fara aceasta finantare proiectul nu poate fi facut. Noi consideram ca avem sanse reale pentru a obtine aceasta finantare datorita a doua componente extrem de importante in cadrul evaluarii. Primul este transpunerea la timp a directivei CCS privind stocarea geologica a CO2, iar cel de-al doilea este legat de distributia geografica a proiectului. Acesta este singurul proiect de acest gen din aceasta zona a Europei”, a declarat Cristiana Ion.

Potrivit acesteia, Romania este in competitie cu alte 12 proiecte dintre care doua pe industrie, iar restul pe energie. ”Este foarte important pentru noi sa urmarim evolutia evaluarii efectuate de BEI”, a adaugat consilierul ministrului Economiei.

Compania de proiect, infiintata pana la sfarsitul anului
Reprezentanta ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a precizat ca pana la sfarsitul anului compania de proiect va fi infiintata.

”Decizia de finantare va veni din partea Comisiei Europene in perioada aprilie-mai 2012”, a mai spus Cristiana Ion.

Potrivit detaliilor tehnice, compania de proiect Getica SA va fi formata din Complexul Energetic Turceni, Transgaz SA si Romgaz SA.  Proiectul va permite va permite captarea, transportarea si stocarea a 1,5 milioane tone de CO2 pe an. Transportul se va face prin conducte subterane pe o lungime de circa 40 de km, iar stocarea va fi facuta in formatiuni geologice acvifere saline de mare adancime (mai mult de 800 de metri) aflate pe o raza de maxim 50 de km fata de centrala termoelectrica Turceni. Captarea CO2 va fi facuta de la Grupul Energetic Nr. 6 al centralei termoelectrice Turceni, aflat in proces de extindere a duratei de viata.

Proiectul Getica CCS este unul guvernamental, coordonat de ministerul Economiei si sutinut de Global CCS Institute Australia.

Global Institute a oferit un grant de 2,5 milioane de dolari australieni pentru elaborarea studiului de fezabilitate si 51.000 euro pentru imbunatatirea cadrului legislativ si institutional din Romania.

Foto: zf.ro

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri