Proiecte fanteziste pentru o Romanie verde

Zece sate fara emisii de carbon, impadurirea unei suprafete de un milion de hectare sau extinderea retelei de canalizare la nivel national reprezinta cateva promisiuni fanteziste, lansate de politicienii romani si nerealizate niciodata.

Clasa politica din Romania afiseaza convingeri ecologiste si face promisiuni generoase pentru mediu, dar uita sa le puna in aplicare, au subliniat participantii la reuniunea finala a studiilor “Votul verde 2012” si "Restart – Pentru o guvernare durabila".

Cele doua actiuni de cercetare reprezinta proiecte comune realizat de cateva organizatii neguvernamentale: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Salvati Dunarea si Delta, Terra Mileniul III, Alma-RO, WWF, CIDRM, 2Celsius si Clubul Ecologic Transilvania.

“Partidele iubesc proiectele megalomanice”, declara Ioana Ciuta, director executiv al organizatiei Terra Mileniul III. Drept dovada stau acele promisiuni grandioase, greu de pus in practica si ramase la nivelul bunelor intentii.

Un asemenea proiect, anuntat in anul 2008, a fost impadurirea unui milion de hectare, pe parcursul anilor 2008 – 2012. Un calcul simplu arata ca aceasta initiativa insemna plantarea de copaci pe cate 685 de hectare in fiecare zi, explica Ioana Ciuta.

Locuitorii din zece sate urmau sa traiasca fara emisii de CO2

Proiectele axate pe energia verde, desi interesante, au ramas doar pe hartie. De exemplu, proiectul "Satul verde" insemna gestionarea a zece localitati rurale pe baza principiului “zero emisii”.

La scara mult mai ampla, ideea “Cladirea Parlamentului – cladire zero energie” presupunea ca fosta Casa a Poporului sa-si produca singura, din surse regenerabile, toata energia electrica si termica necesara functionarii. Singurul pas concret pe linia ecologizarii Palatului Parlamentului a fost inlocuirea becurilor cu incandescenta cu surse de lumina economice.

Apa potabila ramane "fata morgana"

Tot pentru beneficiarii din mediul rural, in anul 2008 toate partidele au anuntat ca o prioritate a ciclului electoral 2008-2012 va fi accesul populatiei Romaniei la retelele de canalizare si apa potabila. Obiectivul n-a fost indeplinit, iar in acest moment un singur partid politic il mentine in doctrina lui.

Realitatea este ca, in majoritatea lor, fortele politice nu sunt preocupate cu adevarat de problemele mediului, considera Liviu Mihaiu, presedintele organizatiei Salvati Dunarea si Delta: “Partidele nu au niciun fel de doctrina verde. E ceva imprumutat de pe internet ca sa fie acolo”.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Foto: www.neoseeker.com

Citeste si:

Un american a adus apa potabila in Moldova

Amprenta de carbon cat Casa Poporului

Economie de 1.300 kilowati la Palatul Parlamentului de Earth Hour

“Casa activa” va oferi mai multa energie decat va consuma

spot_img

Ultimele știri