Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila (CAPDD) Bihor a anuntat, marti, lansarea unui proiect pentru utilizarea potentialului natural al Regiunii Bihor-Hajdu Bihar, prin activitati inovative in Parcul Natural Apuseni.
Obiectivele proiectului sunt orientate pe dezvoltarea afacerilor legate de potentialul natural al Parcului Natural Apuseni si al Parcului National Hortobagy, din Ungaria, prin realizarea de evenimente care sa dea continut cooperarii intre cele doua zone.
CAPDD va realiza, impreuna cu asociatia "Zold Kor" din Ungaria, un studiu pentru a identifica necesitatile de formare profesionala in meserii specifice activitatilor generatoare de afaceri din parcurile naturale. Satenii din Apuseni vor putea beneficia de proiecte comune de pregatire profesionala prin realizarea unui Centru de formare in domeniul rural si tur istic orientat spre nevoile de dezvoltare a parcurilor.
Initiatorii doresc sa organizeze un targ anual al actorilor implicati in afaceri mici si medii, a producatorilor si artizanilor din arealele naturale protejate ale regiunii, cu rol de a facilita dezvoltarea legaturilor intre locuitori, mediul de afaceri si institutiile din regiune.
Viorel Lascu, coordonatorul proiectului, a precizat ca trebuie dezvoltat un brand al produselor si serviciilor din parc, lucru imposibil in prezent pentru ca Parcul Apuseni dispune de un numar de 20 de oameni, dintre care unul singur se ocupa de lucrul cu satenii. "Parcul trebuie sa aiba parghii pentru a externaliza aceste servicii", a explicat coordonatorul proiectului.
"Branduirea" produselor traditionale si serviciilor turistice, educative consta in certificarea lor cu emblema Parcului National Apuseni, ceea ce le confera un plus de incredere in fata turistilor. In ce priveste imaginea, CAPDD va tipari doua publicatii care sa promoveze patrimoniul natural al celor doua Parcuri in scopul sustinerii dezvoltarii turistice prin complementaritate care sa creasca atractivitatea destinatiei turistice a "Culoarului Tur istic Verde" alcatuit din Parcul National Hortobagy-Cefa – Parcul Natural Apuseni.
Parcul Natural Apuseni a fost desemnat primul parc din Europa de Est care a intrat in programul Carta Europarc. Acest lucru inseamna ca, incepand din octombrie, Parcul Apuseni va fi supus unui proces de analiza in vederea certificarii ca destinatie turistica europeana.
Finantarea proiectului este asigurata de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor prin Programul Romania-Ungaria, Phare CBC, iar valoarea totala este de 120.000 de euro, din care zece procente sunt asigurate de CAPDD. Pe langa asociatia "Zold Kor" Ungaria si Administratia Parcului Natural Apuseni, proiectul are ca sustinatori Administratia Parcului National "Hortobagy" Ungaria, Federatia Romana de Speologie, National Geographic Romania.
Satenii din zona Apuseni trebuie sa stie ca pot intreprinde mici afaceri care sa le aduca beneficii, iar o componenta a acestui proiect se va ocupa cu instruirea lor. "Trebuie incurajati oamenii care pot sa ofere ceva turistilor. Mergand prin satele din aceasta zona nu vezi un artizanat specific, ci numai kitsch-uri", a mai spus Lascu.