Un grup de companii energetice din Franta si Israel au demarat un studiu prin care testeaza panouri solare plutitoare, pentru a elimina costurile mari de mentenanta si suprafetele mari de teren pe care le necesita panourile conventionale, informeaza „Earth Times”.
Doua dintre problemele pe care le ridica panourile solare sunt necesitatea unor suprafete mari de teren pe care sa fie amplasate sistemele de energie si costurile ridicate de constructie si mentenanta a acestora.
Firmele implicate in proiectul Aquasun spera ca noua tehnologie a panourilor solare plutitoare va rezolva aceste doua inconveniente.
Bazinele de apa in care sistemele solare ar putea fi montate nu sunt rezervatii naturale, zone turistice si nici nu se afla in largul marii, ci sunt bazine industriale, folosite deja in alte scopuri. Astfel, impactul asupra peisajelor naturale va fi minim.
Rezolvand problema spatiului, echipa s-a concentrat asupra costurilor. Folosind un sistem de oglinzi pentru a concentra energia de la Soare, poate fi produsa o cantitate fixa de energie folosind mai putine celule solare.
In al doilea rand, a fost creat un sistem de racire cu ajutorul apei pe care plutesc panourile, ceea ce permite folosirea unor celule solare mai ieftine, care altfel nu ar fi putut dfi utilizate, din cauza ca s-ar fi supraincalzit.
Faz initiala de design a proiectului a fost finalizata la sfarsitul lunii martie a anului trecut, cand a fost inceputa munca la prototip. Echipa doreste sa lanseze faza de implementare in luna septembrie a acestui an si va organiza teste in sud-estul Frantei, in apropierea unei centrale hidroelectrice care va furniza luciul de apa necesar instalarii sistemului.