Experti in domeniul mediului din Romania, Ungaria si Olanda au emis luni o prima concluzie favorabila privind proiectul transfrontalier de amenajare a Crisului Repede pentru navigatie cu ambarcatiuni usoare si cu piste de biciclete pe maluri.
In urma cu doi ani, secretarul de stat in Ministerul Mediului Lucia Varga si directorul Directiei Ape Crisuri Oradea, Ioan Oprean, au initiat acest proiect, unic in Romania si in estul si centrul Europei, care se va dovedi o oportunitate de dezvoltare durabila a judetului Bihor si municipiului Oradea in zona transfrontaliera.
Proiectul cuprinde, practic, doua programe: reabilitarea raului contra inundatiilor pe sectorul aflat in aval de Priza de Apa Oradea (Pod Iosia) astfel incat scurgerea apelor in sectiunea de frontiera sa fie imbunatatita, in valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, si un plan de dezvoltare durabila, cu cai de acces la malul raului, retele de apa, canalizare etc., a carui valoare nu este definitivata.
"Sunt convinsa ca va fi un motor de dezvoltare a turismului, localitatilor, infrastructura din zona transfrontaliera, cu atat mai mult cu cat exista vointa politica la nivelul guvernelor Romaniei si Ungariei, proiectul fiind aprobat in sedinta comuna de guvern romano-ungara din anul 2006, precum si vointa locala si solutii tehnice pentru realizarea lui", a precizat, in conferinta de presa, Lucia Varga.
In opinia acesteia, proiectul inseamna si dezvoltare de servicii, industrii prietenoase mediului. Primele concluzii ale grupului de lucru format din experti din Romania, Ungaria si Olanda arata ca proiectul este fezabil din punct de vedere tehnic. Proiectul se va dezvolta atat pe teritoriul Romaniei, din Oradea, pana la frontiera, aproximativ 23 de kilometri, pe teritoriul a cinci localitati, cat si pe teritoriul Ungariei, alti 50 de kilometri, in 20 de localitati.
Studiile de fezabilitate prezentate de cele doua parti vor fi interconectate cu ajutorul expertilor olandezi, care au prezentat un proiect similar realizat intre Olanda si Germania. Grupul de lucru va identifica posibilitatile de finantare a proiectului si va depune, in cursul acestei veri, o aplicatie pentru finantare europeana, probabil prin programul Interreg IV.
Specialistii avanseaza ca termen de finalizare, daca nu pentru intregul proiect, cel putin partial, pe module, anul 2013. In cursul zilei de luni, expertii analizeaza si un alt proiect important pe Crisul Negru, prin care
se intentioneaza crearea unor zone umede.
La workshopul de la Oradea, participa reprezentanti din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile din Romania si omologi din Ungaria, alaturi de specialisti din partea Directiilor de Ape din Gyula si Debretin (Ungaria), din partea firmelor de consultanta olandeze Royal Haskoning si IPO, precum si din partea Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR).