Proiect de 26 milioane de lire sterline: biocombustibili din alge

Cel mai mare proiect de productie de biocarburanti din alge a fost lansat joi de Agentia guvernamentala britanica Carbon Trust, informeaza The Guardian. Proiectul in valoare de 26 de milioane de lire sterline isi propune sa comercializeze pe piata combustibili biologici din alge inainte de 2020.

"Algele reprezinta o alternativa sustenabila pentru combustibilii actuali si oportunitate de miliarde de lire sterline", a declarat Mark Williamson, director de inventii la Carbon Trust.

Agentia Carbon Trust preconizeaza ca biocombustibilii din alge ar putea inlocui 70 de miliarde de combustibli fosili folositi in fiecare an in lume pentru transport pana in 2030, ceea ce ar duce la o reducere anuala a emisiilor de carbon de pana la 160 de milioane de tone.

"Algele ar putea fi celulele stem ale lumii energetice", a declarat John Loughhead, director executiv al Consiliului de Cercetare Energetica al Marii Britanii.

In prima faza a proiectului, Carbon Trust va investi pana la sase milioane de lire sterline in cercetare. Dupa o perioada de aproximativ un an, va urma faza de cultivare si crestere a algelor, pe o suprafata de mai multe hectare de lacuri care cel mai probabil va fi delocalizata in afara Marii Britanii pentru o clima mai propice algelor.

Biocarburantii viitorului provin din alge

Algele microscopice se gasesc in cantitati mari in oceane, cresc si se inmultesc cu usurinta si pot produce pana la de doua ori greutatea lor in lipide. Pentru toate aceste motive, microorganismele marine sunt considerate de experti ca fiind biocombustibilul viitorului, informeaza cotidianul Le Monde.

Algele microscopice ar putea reprezenta cea mai noua si profitabila generatie de biocombustibili, devansand uleiurile naturale si lemnul. Micro-algele pot acumula intre 60 si 80% din greutatea lor in acizi grasi, ceea ce poate duce la o productie anuala, in hecatre, de mai mult de 30 de tone de ulei.

"Productia la scara mare de combustibil biologic din alge microscopice ar putea fi comercializata in trei sau sase ani la un pret avantajos", a declarat Juan Wu, consultant al societatii de biotehnologie Alcimed.

Olivier Bernard, responsabil de programul francez de cercetare pe biocarburanti din alge Shamash, se arata mai prudent privind comercializarea rapida a acestui tip de biocombustibil. " Potentialul algelor este urias si justifica investitii majore, dar suntem inca in faza de cercetare in laborator, iar pana la productia la scara mare vor mai trece macar cinci ani", a adaugat acesta.

Mai mult de o suta de proiecte privind micro-algele se desfasoara deja in Statele Unite, Australia, China si Israel.

Compania americana Petrosun a anuntat in primavara aceasta infiintarea unei ferme de peste 450 de hectare care cultiva micro-alge in Texas si inca una de 1.100 de hectare aproape de golful Mexic.

Petrolierii Shell si Chevron s-au lansat si ei in sistemele de cultura de alge.

Munca de cercetare care trebuie desfasurata acum presupune selectia intre cele cateva sute de mii sau chiar milioane de specii de micro-alge prezente in natura pe cele mai eficiente pentru productia de combustibil. Metabolismul acestora mai trebuie apoi modificat pentru a le incarca in acizi grasi, ca intr-o faza finala uleiul algelor sa fie transformat in combustibil.

Foto: Le Monde.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri