WWF va implementa, in Romania si Bulgaria, primul proiect din Europa care va elabora mecanisme pentru introducerea costurilor serviciilor de mediu in scheme de plata publice si private.
Proiectul, intitulat “Promovarea Platilor pentru Servicii de Mediu si a schemelor de finantare sustenabila pentru Bazinul Dunarii”, se numara printre cele 20 de initiative similare existente in lume si propune sustinerea financiara a masurilor de conservare a naturii prin recunoasterea serviciilor aduse de mediu comunitatilor umane.
Concret, proiectul va demonstra functionalitatea platilor pentru serviciile de mediu si a schemelor de finantare in bazinul Dunarii, cu aplicabilitate si pe alte bazine hidrografice internationale.
Proiectul va fi finalizat in decembrie 2013 si este finantat de UNEP, prin fondurile GEF (Global Environmental Facility), cofinantat de WWF si sprijinit de Uniunea Europeana. Valoarea totala a proiectului este de 2.300.000 dolari.
Pretul pe care il punem pe natura
Platile pentru serviciile de mediu (PES) au constituit unul dintre subiectele principale ale unui raport recent al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Documentul a fost prezentat la Conferinta COP10 de la Nagoya, in cadrul careia a fost elaborat planul strategic de conservare a biodiversitatii pentru perioada 2011- 2020.
Bazata pe studii de caz din intreaga lume, publicatia „Pretul biodiversitatii: eficientizarea platilor pentru serviciile de mediu” recomanda metode de elaborare a unor scheme PES mai eficace si mai putin costisitoare.
Conceptul platilor pentru serviciile de mediu are la baza constientizarea faptului ca natura ofera o varietate de servicii: solul necesar culturilor sau constructiilor, apa, alimente, are rol de protectie impotriva calamitatilor (de exemplu, zonele umede care „absorb” apa ca un burete, protejand impotriva inundatiilor). Toate acestea reprezinta servicii de mediu, de care oamenii beneficiaza individual sau pe care isi bazeaza afacerile, bunastarea si dezvoltarea economica a societatii.
Stimulente pentru incurajarea conservarii
Conceptul PES (Payment for Environmental Services – Plati pentru serviciile de mediu) a aparut la nivel international la inceputul aniilor `90, ca un instrument pentru asigurarea mentinerii calitatii acestor servicii si a ecosistemelor naturale pe care se bazeaza. Platile functioneaza pe sistemul mecanismelor financiare de piata sau al subventiilor publice.
Pana acum, in intreaga lume au fost implementate 300 de scheme PES, majoritatea derulate la nivel local sau regional.
Raportul OCDE atrage atentia asupra faptului ca, in contextul unui trend alarmant de pierdere a biodiversitatii, este absolut necesar ca, pe de o parte, politicile si stimulentele de incurajare a conservarii naturii si a serviciilor de mediu sa fie aplicate la o scara mai larga, iar, pe de alta parte, ca resursele financiare existente pentru programele dedicate biodiversitatii sa fie eficientizate.