Proiect: Arderea deșeurilor care eliberează compuși toxici în atmosferă ar putea deveni infracțiune pedepsită cu închisoarea

Arderea deșeurilor, altele decât cele vegetale, ar putea deveni infracțiune, potrivit unui proiect de modificare a OUG privind protecția mediului, care a fost depus joi la Senat.

Potrivit propunerii inițiate de senatorul USR Ion Dragoș Popescu, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă următoarele fapte, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală:

  • poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deşeuri ori substanţe periculoase;
  • producerea de zgomote peste limitele admise, dacă prin aceasta se pune în pericol grav sănătatea umană;
  • continuarea activităţii după suspendarea acordului de mediu sau a autorizaţiei, respectiv a autorizaţiei integrate de mediu;
  • importul şi exportul unor substanţe şi preparate periculoase interzise sau restricţionate;
  • omisiunea de a raporta imediat despre orice accident major de către persoane ce au în atribuţii această obligaţie;
  • producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării;
  • nerespectarea interdicţiilor privind utilizarea pe terenuri agricole de produse de protecţie a plantelor sau îngrăşăminte chimice.
  • producţia, importul, exportul, introducerea pe piaţă sau folosirea de substanţe care diminuează stratul de ozon, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu.
  • îngroparea, arderea sau incendierea deşeuriior, cu excepţia efectuării acestor operaţiuni de către operatorii economici autorizaţi din punctul de vedere al protecţiei mediului pentru activitatea de valorificare şi eliminare a deşeurilor.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, din 2019 până în prezent Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a raportat la nivelul Bucureşti-llfov peste 130 de intervenţii în teren pentru arderea deșeurilor, altele decât cele vegetale. în total, conform datelor ISU Bucureşti-llfov, au fost arse peste 870 de tone de deşeuri, numai în Bucureşti şi localităţile ilfovene, iar acestea sunt numai accidentele reclamate sau sesizate. Poliţia Judeţeană Ilfov raportează 186 de intervenţii privind arderile de deşeuri, de la începutul lui 2020 până în septembrie 2021 şi numai 6 sancţiuni aplicate şi 2 dosare penale. Aceste cifre se referă numai la arderile de deşeuri şi cauciucuri şi anvelope.

Fenomenul arderilor de deşeuri este unul de amploare, fiind practicat în gospodării şi spaţii publice pe tot cuprinsul ţării, cu impact asupra mediului şi sănătăţii publice.

Cauciucuri, resturi provenite din dezmembrări auto, cabluri şi alte materiale compozite din aparatură electrică şi electronică, deşeuri medicale şi alte deşeuri periculoase sunt arse săptămânal pe domeniul public sau terenuri abandonate din apropierea unor comune şi oraşe, mai arată inițitorul.

„Cel mai recent studiu realizat la nivel european şi care a analizat în cinci localităţi din România nivelurile compuşilor din atmosferă, ce se asociază cu arderile de deşeuri, arată că particulele poluante ce rezultă sunt de până la 40 de ori mai nocive decât cele rezultate în urma arderii lemnului, iar factorul de emisii a compuşilor poliaromatici este de până la 1.000 de ori mai mare decât cel rezultat în urma arderii lemnului. Toxicitatea cea mai mare o are plasticul tip ABS din electrocasnice şi electronice, ce eliberează compuşi cu o toxicitate de 4.050 de ori mai mare decât a lemnului”, se mai arată în expunerea de motive.

Potrivit acestuia, Garda de Mediu nu deține în acest moment mijloacele pentru a stopa arderea deșeurilor în jurul Bucureștiului. La nivelul României peste 29.000 de oameni mor prematur, anual, din cauze asociate poluării, iar costurile sociale sunt cele mai mari din Uniunea Europeană: peste 1.800 euro/cap de locuitor/an la nivelul României şi 3.002 euro/cap de locuitor/an la nivelul Municipiului Bucureşti, acesta fiind cel mai mare cost calculat la nivelul Uniunii.

Pentru a deveni lege, propunerea trebuie să fie adoptată de Parlament, promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Citește și: Garda de Mediu va folosi drona CJ Ilfov pentru a monitoriza arderile ilegale de deșeuri din Sintești

spot_img

Ultimele știri