Comisia pentru administratia publica a Senatului a aprobat, marti, in unanimitate, fara amendamente, programul national elaborat de Guvernul Boc pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, informeaza Agerpres.
Potrivit secretarului de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei Ioan Andreica, vor beneficia de lucrari de interventie pentru izolarea termica in special cladirile proiectate in perioada 1950-1990. In acest an, programul va fi axat pe finalizarea lucrarilor de izolare termica demarate deja, precum si pe inceperea lucrarilor la blocurile care au deja avize.
Blocurile de locuinte neincluse in program in 2009 raman in baza de date a coordonatorilor locali pentru fundamentarea programelor locale si nationale in anii urmatori. Ioan Andreica a subliniat ca un numar foarte mare de apartamente necesita interventii de izolare termica. "Dupa rezultatele primite de la Institutul National de Statistica si de la primarii, in Romania sunt peste trei milioane de apartamente ce trebuie izolate termic, adica peste 83.000 de blocuri la nivel national. Noi vom porni cu 225 milioane de euro anul acesta, dar in anul urmator vom aloca resurse mult mai mari, fiindca scopul nostru este reducerea consumului de energie pentru incalzirea apartamentelor, astfel incat consumul anual specific de energie calculat pentru incalzire sa scada sub 100 kWh/metru patrat", a declarat Andreica.
Secretarul de stat a subliniat totodata necesitatea concentrarii proceselor pentru strangerea documentatiei tehnice, pentru a nu se pierde timpul. "In decurs de o luna-doua s-ar putea finaliza toata expertiza. Inainte dura aproape un an numai documentatia tehnica, a explicat Andreica. Senatorul Gheorghe Balan (PSD+PC) a ridicat, in timpul dezbaterilor, problema care apare in cazul in care sunt locatari ce nu doresc sa participe la programul de izolare termica a blocului in care locuiesc. Ioan Andreica a replicat ca, in acest caz, fie autoritatile decid ca respectivul bloc sa nu mai beneficieze de programului national, fie lucrarea este continuata prin executarea fortata a locatarilor care se opun.
"Nu as vrea sa fiu cinic, dar in cazul in care vor exista persoane care nu au bani sau nu vor, se poate merge chiar pana la evacuarea fortata, prin decizia instantei. Daca asociatia decide – in proportie de 50% plus unu din membrii locatari – intrarea in program, atunci aceasta este obligata sa mearga pana la capat, asa ca asociatia si primaria vor trebui sa suporte sumele celor care nu au platit. (…) Eu cred ca toti cei care vor refuza sa participe la program vor pierde in instanta fiindca este vorba de parti comune ale blocului. Acestia vor fi executati silit sau proiectantii se vor retrage si vor face lucrarea la un alt bloc", a explicat secretarul de stat.
Potrivit textului ordonantei, 50% din finantarea lucrarilor de interventie va proveni din alocatii de la bugetul de stat in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, iar 30% vor fi din fonduri aprobate anual in bugetele locale si/sau din alte surse legal constituite. Asociatiile de proprietari, care vor intra in program, vor suporta 20% din costul lucrarilor. Prin exceptie, sunt stipulate cazuri in care autoritatile administratiei publice locale pot asigura, pe langa cota de 30% si preluarea partiala sau integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei de 20% ce revine asociatiei de proprietari.
Autoritatile locale pot hotari, de asemenea, si cu privire la masurile aplicabile in vederea recuperarii sumelor avansate pentru acoperirea cotei de 20%, pe baza mecanismelor proprii stabilite de acestea. Actul normativ prevede si posibilitatea ca autoritatile sa preia partial sau integral cheltuielile aferente lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei proprietarului aflat in imposibilitatea de a asigura sumele necesare lucrarii.