Program pentru ariile naturale inca neatribuite in custodie

Mai multe arii naturale si monumente ale naturii protejate din judetul Bihor asteapta custozi, scop in care Agentia pentru Protectia Mediului (APM), impreuna cu Consiliul Judetean, organizeaza, in perioada 25 februarie – 6 martie, intalniri de lucru cu primarii localitatilor pe teritoriul carora se afla acestea.

Deoarece se impun masuri de protectie si conservare a speciilor de flora si fauna din cele 19 arealuri, A.P.M. Bihor a demarat, luni, programul la Primaria comunei Buntesti si a orasului Vascau. Vor urma alte opt comune si orasul Alesd.

Printre aceste arii naturale se afla Varful Buteasa, Izbucul Intermitent de la Calugari, Varful Carligati, Avenul Campeneasa cu Izbucul Boiu, Pesterile Osoiu, Igrita, Valea Lesului, Pestera Vacii, Locul fosilifer din Valea Lionii-Pestis, faneata Valea Rosie, Izvoarele mezotermale din Rabagani, calcarele tortoniene de la Miheleu, Defileul Crisului Negru la Borz.

Potrivit Feliciei Enache, consilier superior de la Compartimentul relatii publice si comunicare APM Bihor, la nivelul judetului au fost declarate 64 de arii naturale protejate prin Decizia Consiliului Judetean din 14 februarie 1995 privind masurile de organizare, administrare, gestionare si ocrotire a rezervatiilor (zonelor, ariilor), din care 26 se gasesc pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, 19 au fost atribuite in custodie la diferite institutii si organizatii nonguvernamentale, iar ultimele 19 arii protejate asteapta sa fie luate in administrare.

Noile prevederi legislative in acest domeniu (OUG 57/2007) prevad scutirea de plata impozitului pe terenul detinut in aria protejata pentru proprietarii de terenuri extravilane situate in arii naturale protejate.

Pentru completarea resurselor financiare necesare bunei administrari a ariilor naturale protejate, potrivit planurilor de management si regulamentelor, administratorii pot institui un sistem de tarife si pot accesa fonduri guvernamentale si europene pentru realizarea de investitii in vederea protejarii rezervatiilor.

Sumele provenite din aceste tarife se orienteaza in cota de 75% ca venit la bugetul administratiei ariei naturale protejate, pentru realizarea obiectivelor din planul de management, iar 25% se fac venit la Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, pentru a completa subventiile de la bugetul de stat.

spot_img

Ultimele știri