Profesorii au nevoie de asistență în Săptămâna Verde. Cum dă societatea civilă o mână de ajutor pentru educația ecologică din școli

Săptămâna Verde se va desfășura în toate școlile din România, de la începutul modulului 4 al anului școlar 2023. Perioada de desfășurare a Săptămânii verzi este la alegerea fiecărei instituții în parte. Cu o experiență limitată în domeniu, școala, în general, și profesorii, punctual, vor avea nevoie de sprijinul specialiștilor organizați în asociații pentru a face față noilor provocări. Cum anume, explică președinta Asociației Viitor Plus, Teia Ciulacu, într-un nou articol de opinie pentru Green Report. 

Metodologia a venit de la Ministerul Educației chiar la început de februarie, iar în tot acest timp profesorii și responsabilii de mediu din școli (rol posibil tot grație programului Săptămâna Verde) caută soluții pentru punerea lui în practica.

Toți elevii și profesorii ar trebui să aibă același număr de ore în săptămâna pe care școala o va alege, cu deosebirea că atunci nu vor trece prin cursurile obișnuite, ci prin activități mai degrabă non-formale: experimente, dezbateri, excursii în natură, voluntariat, vizionarea unui film documentar etc.

Activitățile ar trebui să fie propuse de o echipă de coordonare, din care fac parte atât profesori, cât și reprezentanți ai elevilor și părinților, în baza preferințelor acestora și discuțiilor cu parteneri externi. Elevii urmează să aleagă apoi pentru ce le place cu o săptămână înainte, pentru a definitiva calendarul de activități. În plus, două aspecte importante:

  • toate cadrele didactice ar trebui să participe și să susțină activitățile,
  • activități care nu trebuie să necesite contribuții financiare din partea elevilor, părinților sau școlii.

Dincolo de obligativitate și recomandarea de implementare imediată, rămân valide câteva întrebări:

  • ce conținut să propună profesorii către elevi?
  • cum se vor pregăti ei pentru activități specifice (terminologia din zona de schimbări climatice, cum ar fi gazele cu efect de seră, temperatura medie anuală ori efectele nocive ale metanului; economie circulară, adică de ce reciclarea este aproape ultimul dintre pașii recomandați în această paradigmă a economiei circulare/vs/ economia liniară, de consum), mai ales că e nevoie de timp, documentare și răbdare pentru a acumula informații și cunoștințe noi?
  • cum vor ști să traducă acești termeni destul de tehnici în limbaj accesibil elevilor?
  • cum vor transforma un proces de informare în unul de învățare?

Aici și acum, Viitor Plus, un ONG de mediu cu peste 16 ani de experiență în implementarea de programe de sustenabilitate (plantări, colectare separată, reducerea consumului de plastic și alternative sustenabile de utilizare a produselor), precum și în crearea de conținuturi educaționale și de formare pentru elevi și profesori, vine cu soluții.

Pentru programul Săptămâna Verde am fost asaltați de solicitări din partea școlilor pentru a crea activități personalizate alături de ei. Nu reușim însă, suntem o mână de oameni, iar posibilitățile noastre ar fi foarte limitate raportat la numărul mare de profesori care au nevoie.

Am pregătit însă ceva mai valoros: experiența de lucru cu profesorii din toți acești ani  se o regăsește într-o serie de materiale care sunt deja disponibile gratuit pe platforma Viitor Plus.

În plus, am pregătit 4 webinarii de pregătire pentru profesori, în care explicăm elemente de baza pe tematicile de mediu, acolo unde am acumulat experiență, și prezentăm detaliat aceste pachete educaționale, care conțin atât sesiuni teoretice, dar non-formale pentru elevi, cât și exemple de activități care se pot organiza în școli și în afara lor, cu ocazia Săptămânii Verzi.

Avem un pachet coerent de pregătire și instrumente de folos oricărui profesor. Pentru că, dacă ne întoarcem la problematica inițială, baza dezvoltării acestui program rămâne tot la profesori. Pregătiți sau nu, avizați sau nu, ei vor găsi soluții de rezolvare. Ei își cunosc elevii, ei știu ce resurse sunt disponibile în școală și în împrejurimi, știu problemele comunității și unde ar fi utilă implicarea. Și, cel mai important, ei își doresc pentru elevii lor experiențe de învățare cat mai bune, chiar și în Săptămâna Verde.

Materialele noastre sperăm doar să completeze o mică parte din acest tablou, în care elevii și profesorii să facă un pas mai departe în direcția protejării naturii și a viitorului nostru, al tuturor. Împreuna putem schimba lucrurile care contează!

Teia Ciulacu este președintele fondator al Viitor Plus. Teia și echipa Viitor Plus au dezvoltat o serie de programe prin care au generat schimbare la mai multe niveluri de dezvoltare durabilă: prin Adoptă un Copac a depășit un milion de arbori plantați în zone degradate ale țării, prin Harta Reciclării a făcut cunoscute punctele de colectare separată din toată țara, prin Atelierul de Pânză a creat alternative sustenabile la pungile de plastic și locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități, prin Recicleta colectează deșeuri cu vehicule ecologice, iar prin Eco Provocarea a reușit să ducă educația de mediu în școli și licee din întreaga țară, înainte de a se pune în discuție un context formal.

spot_img

Ultimele știri