Produsele ecologice si traditionale vor fi atestate

Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti (ONPTER) a fost inaugurat luna trecuta la Brasov. Oficiul are reprezentanti in sase judete din tara, la Iasi, Galati, Arges, Timis, Bihor si Alba, care acopera tot teritoriul Romaniei, deservesc producatorii mici si mijlocii, tin legatura cu procesatorii si operatorii si primesc cererile pentru atestarea produselor.

Gheorghe Albu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a declarat pentru Agerpres ca ministerul a initiat o hotarare de guvern prin care produsele ecologice sa aiba un suport printr-o schema compatibila cu piata comunitara in care 50 la suta din cheltuielile de certificare a unui produs ecologic si traditional sunt suportate din bugetul ministerului. De asemenea, se mai acorda suma de 425 de lei pentru un hectar de cultura vegetala certificata ecologic, 700 de lei pentru un hectar de vita- de-vie certificata eco logic, dar nu mai mult de 20 de hectare, si 75 de lei pentru o familie de albine certificata ecologic.

Obiectivele pentru viitor ale Ministerului Agriculturii in acest sector sunt bine gestionate, deoarece este implicat in promovarea acestui sector prin organizarea de targuri nationale si internationale, expozitii si caravane in toata tara, pentru o promovare cat mai puternica a acestor produse.

In acest moment, in Romania sunt atestate 1.800 de produse traditionale si ecologice si 3.800 de operatori in sectorul ecologic. Pe linia comercializarii acestor produse, Romania a importat in anul 2007 produse ecologice in valoare de trei milioane de lei si a exportat, in aceeasi perioada, 87 de tone de produse ecologice si traditionale in valoare de 68 de milioane de euro in Germania, Italia, Olanda, Grecia, Franta.

Printre produsele ecologice traditionale atestate se numara painea cu cartofi, branza in coaja de brad, pastravul afumat, carnatii de Plescoi, magiunul de prune, fructele de padure si altele. Obiectivele viitoare ale Ministerului Agriculturii pentru acest sector se indreapta spre o latura calitativa care contribuie atat la dezvoltarea mediului rural, cat si la cresterea veniturilor celor care desfasoara astfel de activitati.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri