Produsele bio s-au scumpit in acest an cu circa 20 la suta, devalorizarea monedei nationale avand cea mai mare influenta, a declarat, miercuri, directorul general Natura Land si director de dezvoltare la BIOlogistic, Radu Panait, citat de Agerpres.
"Devalorizarea monedei nationale fata de euro a contribuit cu circa 15 la suta la cresterea preturilor la produsele bio. De asemenea, producatorii din sector majoreaza preturile cu circa trei, pana la cinci la suta, in fiecare an, ceea ce a adus o crestere totala a preturilor de circa 20 la suta", a spus Panait. In mod normal, preturile produselor BIO sunt mai ridicate decat cele conventionale cu 30 pana la 50 la suta. Radu Panait a precizat ca pentru finele lui 2009 estimeaza o usoara ieftinire a acestor produse, criza afectand intr-o masura mai mica acest sector.
"Pe anumite segmente criza va afecta si sectorul bio, desi avem deja o piata formata. Vom avea de suferit in sensul ca romanii care prefera produsele bio nu vor mai putea cumpara sa zicem 10 produse pe luna, ci doar sase", a mai adaugat Radu Panait. Produsele bio reprezinta circa 6-8 la suta din intreaga piata de produse alimentare, in timp ce in Romania este de sub unu la suta.
"Este posibil ca in acest an sa atingem si noi un procent de unu la suta din totalul pietei de produse alimentare. Ungaria, Cehia si Polonia au luat un avans in fata noastra, inregistrand o medie de peste doi la suta pe aceasta piata. Din pacate, Romania, alaturi de Bulgaria, continua sa fie codase in UE", a spus directorul general al Natura Land.
Romania a exportat in 2008 circa 129.000 de tone de produse ecologice, in valoare de 100 de milioane de euro, circa 80 la suta dintre produsele exportate fiind materie prima. Cele mai importante produse exportate au fost fructele de padure, zmeura si afine, fiind urmate de cereale, oleaginoase si proteice, miere si lapte.
Importurile s-au cifrat la 8-10 milioane euro, cele mai semnificative fiind gemurile, dulceturile, cafeaua, zahar brun si dulciurile. Potentialul Romaniei in sectorul agriculturii ecologice este de maximum doua milioane de hectare, suprafata cultivata in 2008 cu culturi ecologice fiind de patru ori mai mica, de numai 230.000 – 240.000 de hectare. La ora actuala, in agricultura ecologica sunt inregistrati aproape 4.200 de operatori, din acestia 89 fiind procesatori si comercianti.
Pe plan european, Italia este cel mai mare cultivator de culturi ecologice, iar cea mai mare piata o detine Germania, Austria si Franta. In 2007, la nivel mondial, suma incasata pe piata produselor ecologice s-a cifrat la 46 miliarde de dolari, suprafata cultivata depasind 32 milioane hectare.
Foto: ecocrafty.com