Productia alimentara globala va suferi o pierdere de pana la 25% din cauza impactului schimbarilor climatice, degradarii si desfiintarii terenurilor agricole si din cauza invaziei speciilor straine, informeaza Reuters.
Aceasta criza alimentara isi va intra in drepturi de indata ce populatia planetei se va mari cu 2 miliarde de oameni, potrivit Programului de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP) care arata ca productia de cereale din intreaga lume este in stagnare, iar pescuitul este in declin.
Expertii UNEP avertizeaza ca trendul de 100 de ani al scaderii pretului hranei poate ajunge la final amintind de cresterea brusca a pretului hranei de anul trecut care a infometat 110 milioane de oameni.
„Trebuie sa controlam atat metodele de productie a hranei in lume, cat si cele de distribuire, comercializare si consumare a acesteia si avem nevoie de o revolutie care sa imbogateasca recoltele lucrand cu si nu impotriva naturii”, a declarat Achim Steiner, director executiv al UNEP.
Peste jumatate din hrana produsa astazi in intreaga lume este fie pierduta, risipita sau aruncata din cauza ineficientei, a mai spus oficialul. Potrivit UNEP, pretul hranei va creste cu 30-50 de procente in urmatoarele decenii, pe masura ce populatia globala va creste cu peste 9 miliarde de oameni de la aproximativ 7 miliarde.
Peste o treime din productia mondiala de cereale a fost folosita pana acum pentru hranirea animalelor, au aratat expertii UNEP adaugand ca aceasta proportie este posibil sa creasca la jumatate pana in 2050. De aceea UNEP propune reciclarea deseurilor alimentare drept alternativa prietenoasa cu mediul.
Foto: Reuters