Producatorii de oua au investit 200 milioane euro in modernizarea custilor pentru gaini

Normal
0

21

false
false
false

RO
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

Producatorii de oua din Romania au investit pana in prezent 200 milioane de euro in modernizarea custilor pentru gaini in conformitate cu legilaltia Uniunii Europene, potrivit Uniunii Crescatorilor de Pasari. De asemenea, reprezentantii patronatului subliniaza faptul ca informatia potrivit careia de la data de 1 ianuarie 2012 nu se mai comercializeaza ouale marcate cu cifra "3", adica cele care provin de la gaini crescute la custi, este falsa.

Ouale marcate cu cifra “3” se vor comercializa in continuare, dar numai de la gaini care sunt crescute in custi modernizate, conform standardelor europene.

„Efortul financiar al producatorilor a fost pana in prezent de circa 200 milioane de euro, ceea ce inseamna o influenta in costul oului de 0,01 euro/ou. Pana la 31 decembrie 2011, 95% din productia de oua pentru consum este conforma cu standardele europene, iar 5% din productie se va conforma pana cel tarziu in luan iunie 2012”, a spus presedintele UCP, Ilie Van.

Dupa 1 ianuarie 2012 pe piata se comercializeaza patru categorii de oua pentru consum.

Categoria 0, reprezentata de ouale rezultate din productia ecologica, Categoria 1, oul provine de la gaini crescute in aer liber, dar hrana acestora nu este neaparat ecologica, Categoria 2, ouale provin de la gaini crescute in ferme, dar in hale, la sol, hranite cu furaje clasice si Categoria 3, ouale provin de la gaini crescute in custi imbunatatite conform normelor europene.

Din 2012, ouale provenite de la gaini crescute in baterii nu mai pot fi comercializate in magazinele din Romania.  Aceasta este o directiva mai veche a Uniunii Europene care se va aplica in toate tarile membre, din 2012. Reglementarea nu ii va viza pe producatorii care in ultimii ani si-au modernizat crescatoriile de pasari la standarde europene ci pe cei care cresc pasari in baterii, cu tehnologie invechita. Practic, in aceste incubatoare, unei gaini ii revine un spatiu mai mic decat formatul unei coli A4. Tarile care nu vor aplica interdictia vor fi sanctionate.

Oul, unul dintre cele mai hranitoare alimente

Oul reprezinta o sursa perfect echilibrata de proteina si grasimi usor digestibile. In plus, oul este o sursa importanta de energie si de nutrienti.

Proteinele din ou sunt bogate in aminoacizi esentiali si, din aceasta cauza, oul a fost ales ca aliment standard al eficacitatii proteinei de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Un ou cu masa de 50g are o valoare energetica de 90-100 calorii, echivalenta, ca valoarea nutritiva, cu aproximativ 150g lapte, 40g carne sau 20g branza uscata. Digestibilitatea oului este foarte ridicata: 97% pentru albus si 100% pentru galbenus.

Alaturi de lapte, oul reprezinta alimentul cel mai bogat in fosfor asimilabil – nutrient fundamental pentru copii. Galbenusul este bogat in fier, un ou asigurand aproximativ 30% din necesarul zilnic de fier.

Foto: thechickencenter.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Reguli noi pentru oua: Se interzice cresterea gainilor in custi, din 2012

Uniunea Europeana a adoptat noi masuri pentru a diminua riscurile contaminarilor cu dioxina

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri