Producătorii casnici de energie din surse regenerabile ar putea, după mai bine de 10 ani, să furnizeze energie în rețea, a declarat, marți, vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), în cadrul unei conferințe organizate de Camera de Comerț Româno-Germană.
Potrivit OUG 24/2017 pentru modificarea Legii 220/2008, Ministerul Finanţelor este obligat să aducă anumite modificarea legislative pentru susținerea micilor producători,
De la începutul acestui an, am iniţiat discuţii mai intense cu Ministerul Finanţelor şi, spre bucuria mea, am găsit soluţii relativ repede. Practic, sunt trei subiecte care au fost discutate şi, sper eu, lămurite, în cadrul dezbaterilor privind Legea de aprobare a OUG 24″, a declarat Zoltan Nagy-Bege.
Potrivit acestuia, producătorul casnic nu va fi obligat să se autorizeze pentru a genera electricitate.
În privința modului de impozitare a veniturilor realizate din producția de energie electrică, vicepreședintele ANRE a explicat că persoanele fizice vor fi anunțate de Ministerul Finanțelor dacă vor fi sau nu impozitate și care ar putea fi valoarea impozitelor.
ANRE: 90% din clădirile din România nu sunt eficiente energetic
De asemenea, Zolatan Nagy-Bege a precizat că s-a găsit o soluție și în privința regimului TVA. Aceasta a fost preluată din legislația europeană, care prevedă că persoanele fizice pot împuternici o enitate să emită facturi în numele lor.
Furnizorii de energie cu care aceşti mici producători au contract vor fi obligaţi să preia energia electrică produsă de aceşti consumatori, ei vor emite factură în numele acestor consumatori şi se vor compensa financiar”, a explicat vicepreședintele ANRE.