Producatorii auto germani impiedica eforturile UE de reducere a emisiilor

Producatorii de automobile din Europa impiedica tot mai mult eforturile Uniunii Europene (UE) de eficientizare a masinilor si de reducere a impactului acestora asupra mediului, firmele germane fiind cele mai obstructive, potrivit unui raport Greenpeace, citat de Earth Times. "Eforturie de subminare a legislaturii UE au fost conduse de industria germana de automobile, cel mai efectiv grup de producatori auto din Europa", arata raportul.

Grupul a reusit atat sa amane implementarea regulilor asupra cantitatii de dioxid de carbon (CO2), gazul cel mai asociat cu incalzirea globala, care este produs prin arderea combustibilului fosil, pe care le pot emite automobilele, cat si sa convinga autoritatile sa accepte propunerile lor", mai arata raportul.

Producatorii europeni de autovehicule riposteaza la regulile propuse spunand ca le-ar afecta vanzarile si competitivitatea. In prezent, UE dezbate propunerile Comisiei Europene.

Grupurile ecologiste vor ca regulile sa penalizeze producatorii de automobile grele, care consuma mult si care emit cel mai mult dioxid de carbon pe kilometru. Ei mai cer ca legile sa fie implementate pana in 2012.

Dar producatorii de automobile, in special cei din Germania, spun ca astfel de masuri le-ar ameninta competitivitatea pe piata mondiala. Mai mult decat atat, ei spun ca perioada pana in 2012 este mult prea scurta pentru a le permite sa isi adapteze productia la noul trend si ca 2015 ar fi o data mai rezonabila.

Dezbaterea propunerilor emise de Comisie s-a desfasurat intre statele cu mari industrii auto, precum Germania si Franta si cele cu productii nesemnificative sau inexistente, precum Marea Britanie. Reprezentantii de la Bruxelles spun ca statele mari producatoare de automobile vor avea mai multe sanse de castigare a conflictului, iar ca versiunea finala a legii este posibil sa nu impuna criteriile stricte pe care le cer grupurile ecologiste.

Emisiile din transport reprezinta aproxumativ 22% din totalul productiei de CO2 din Europa si cresc mai mult in fiecare an, ingreunand eforturile membrilor UE de atingere a targeturilor de reducere a acestora.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri