Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Problematica deseurilor, o provocare pentru companii si autoritati

In Romania, problematica deseurilor reprezinta, inca, o provocare pentru autoritatile locale si pentru companiile cu responsabilitati in acest domeniu si, de asemenea, se constata un nivel redus al educarii populatiei in ameliorarea acestei stari de fapt si lipsa responsabilitatii civice, a afirmat, joi, Sorin Popescu, directorul general al companiei Eco-Rom Ambalaje, cu ocazia incheierii proiectului ’’Fii responsabil, recicleaza!’’.

Proiectul s-a derulat in perioada octombrie 2007 -mai 2008 si a avut ca obiectiv cresterea gradului de constientizare si implicare a elevilor si profesorilor din 10 institutii de invatamant din sectorul 6 in managementul deseurilor si colectarea selectiva a acestora.

In cadrul proiectului au fost instruiti aproximativ 300 de elevi si au fost create 10 cluburi de ’’vanatori de deseuri’’, pentru monitorizarea si coordonarea activitatilor de colectare a deseurilor in scoli, a spus directorul executiv al fundatiei TERRA Mileniul III, Ioana Ciuca. Ea a adaugat ca au fost amplasate cate noua puncte de colectare in fiecare scoala, cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje (fiecare punct de colectare are patru cosuri pentru colectarea plasticului, a hartiei, a sticlei si a deseurilor menajere).

Tot in cadrul proiectului a fost realizat sondajul ’’Cel mai responsabil adult’’, pentru a testa cunostintele adultilor despre managementul deseurilor, colectarea selectiva, cei 3R si protectia mediului.

Potrivit rezultatelor, 50% dintre respondenti considera ca reciclarea inseamna sa cureti gunoiul si 37% cred ca inseamna sa creezi produse noi folosindu-le pe cele vechi. De asemenea, a relevat sondajul, doar 28% dintre respondenti au stiut ca hartia se recicleaza de 10 ori, 43% considerand ca aceasta poate fi reciclata la nesfarsit. La intrebarea cum putem reduce cantitatea de deseuri, 43% au spus ca prin refuzul pungilor de plastic, iar 38% dintre respondenti sunt de parere ca acest lucru se poate face cumparand produse ecologice. La intrebarea ’’care dintre deseuri pot fi introduse intr-unproces de reciclare’’, 85% dintre respondenti au raspuns corect.

’’Atitudinea populatiei din Romania fata de protectia mediului trebuie sa se schimbe. Gestul zilnic al colectarii selective a deseurilor este ceea ce putem face pentru un mediu mai curat si mai sanatos. Problematica deseurilor si schimbarea comportamentului fata de muntii de gunoaie necesita perseverenta din partea tuturor, inclusiv a sectorului de afaceri. Proiectele educationale realizate de Eco-Rom Ambalaje au un impact foarte bun asupra copiilor si, prin intermediul lor, asupra parintilor, a familiilor, precum si asupra institutiilor si organizatiilor’’, a subliniat Sorin Popescu.

Proiectul ’’Fii responsabil, recicleaza!’’ a fost implementat de fundatia TERRA Mileniul III si Asociatia ALMA-RO, cu sprijinul societatii Urban si finantat de Eco-Rom Ambalaje .

spot_img

Ultimele știri