Multi biocarburanti au un impact mai mare asupra mediului decat carburantul conventional, arata un raport al castigatorului premiului Nobel, chimistul Paul J. Crutzen, citat de Reuters.
Chimistul demonstreaza in raportul sau ca majoritatea recoltelor din Statele Unite si Europa care sunt destinate producerii de biocombustibili, grabesc incalzirea globala din cauza metodelor agricole induastriale.
Descoperirea poate fi ingrijoratoare pentru producatorii de biocarburanti din Europa, unde se foloseste in proces uleiul de rapita. Se pare ca prelucrarea rapitei poate produce cu pana la 70% mai multe gaze cu efect de sera decat carburantul conventional.
Biocombustibilii deriva din plante care absorb dioxidul de carbon pe masura ce cresc si sunt astfel alternativa ecologica a carburantilor fosili. Dar in urma cercetarilor s-a dovedit ca o parte din biocarburanti emana de fapt mai multe gaze decat absorb din cauza ingrasamintelor folosite in metodele moderne de agricultura.
Protoxidul de azot sau gazul ilarinat, este de 300 de ori mai periculos decat CO2: "Emisiile de protoxid de azot pot anula beneficiile acestor plante", a declarat co-autorul studiului, Profesorul Keith Smith. Rezultatele studiului se bazeaza pe descoperirea ca ingrasamantul folosit in agricultura emana de 3-5 ori mai multe gaze cu efect de sera decat se credea initial.
Concluziile arata ca biocombustibilul derivat din rapita produce de 1-1,7 ori mai multe gaze decat folosirea carburantului conventional. Porumbul folosit in Statele Unite emana de 0,9-1,5 ori mai multe gaze cu efect de sera, iar trestia de zahar folosita in Brazilia, produce de 0,5-0,9 ori mai multe gaze dacat combustibilul fosil.
Studiul nu a luat in calcul, insa, arderea combustibililor fosili pentru fabricarea biocarburantilor. "Chiar daca s-ar putea spune ca numerele noastre sunt prea mari, daca se adauga la cantitatea de protoxid de azot emanat, folosirea combustibilului fosil in producerea biocarburantului, nu se va ajunge la nici un beneficiu", a declarat Smith.
Cu toate acestea studiul nu condamna toti biocombustibilii ci sugereaza ca fermierii sa se concentreze mai mult pe recoltele de plante care au nevoie de putin ingrasamant si de metode de recoltare care nu consuma multa energie.