Două firme de arhitectură daneze au propus primul zgârie-nori prietenos cu mediul construit din materiale reciclate.
Lendager Group și TREDJE NATUR vor să demonstreze că construirea clădirilor înalte poate avea loc cu un impact minim asupra mediului. Împreună, firmele de arhitectură au creat design-ul pentru CPH Common House, primul zgârie-nori din materiale reciclate din lume, aflat în zona Ørestad, Copenhaga.
Construirea clădirii ar salva 1.174 tone de emisii de carbon. Proiectul nu se va materializa, însă va servi ca un model pentru construcții prietenoase cu mediul în viitor.
„Cu CPH Common House, propunem prima clădire înaltă din lume construită cu materiale reciclate. Arătăm cum poți construi înalt și dens fără să pierzi legătura cu istoria, contextul și scara umană. Strategii de sustenabilitate și circularitate sunt încorporate în proiect încă de la prima schiță.”, au explicat arhitecții.
Arhitecții au propus utilizarea a 17.577 tone de materiale reciclate pentru a crea o clădire eficientă din punct de vedere a resurselor, folosind țigle reciclate, rame de ferestre reutilizate ca lambriuri de lemn și podele de lemn reciclat. Forma clădirii permite unei cantități mai mari de lumină naturală să pătrundă în apartamente și creează spațiu pentru terase verzi.
La baza clădirii se află 30.000 de metri pătrați de spații comerciale. Clădirea are și o curte spațioasă care poate fi folosită ca loc de întâlnire pentru comunitate. Apa de ploaie ar fi colectată și reutilizată pentru irigații.