Primul Muzeu al Deseurilor, redeschis la Biblioteca Nationala

Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila redeschide marti primul “Muzeu al Deseurilor” din Europa, care timp de o luna va putea fi vizitat gratuit in incinta Biblioteca Nationala a Romaniei.

Proiectul Muzeul Deseurilor, initiat in 2010 de Asociatia Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD) si Biblioteca Nationala a Romaniei, prezinta intr-un mod inovativ o problematica actuala, cu impact semnificativ asupra realitatii cotidiene, cea a deseurilor in exces si a limitarii resurselor, se arata intr-un comunicat.

Avand o vizibila componenta initiatica si educativa, expozitia dinamica reconstituie traseul de transformare al resurselor in obiecte utile, si apoi, la finalul lantului de consum, in deseuri. Astfel, constientizarea originii acestora si inducerea unui comportament responsabil devin mizele acestui muzeu neobisnuit.

“Sub motto-ul Toti implicati – toti responsabili se continua cea de-a doua editie a acestui proiect, incurajat de impactul avut in anul 2010. In cadrul primei expozitii, mii de oameni s-au familiarizat cu muzeul interactiv, devenind o tema de discutie pentru societatea civila, prescolari si institutii, cetateni, antreprenori, ONG-uri si administratia locala. Prin organizarea acestui eveniment inedit, ne propunem sa beneficiem si de aceasta data de receptivitatea partenerilor si a publicului, construind impreuna un comportament responsabil fata de mediu si propria sanatate”, a declarat Ionut Georgescu, presedintele Asociatiei CEDD.

"Traseul Deseurilor"

Muzeul va fi impartit pe sectiuni speciale, in functie de categoriile de deseuri municipale si fluxurile de gestiune a acestora – de la ambalaje (plastic, hartie, sticla, metal), la DEEE-uri (deseuri electrice, electronice, electromenajere – inclusiv surse de lumina arse si baterii), de la materiale biodegradabile la cele periculoase pentru mediu, de la servicii de salubritate la co-incinerare, de la demolari la colectarea selectiva si de la reutilizari la reciclare.

Atractiile muzeului, de care vizitatorii se vor putea bucura, incepand cu data de 6 noiembrie, sunt: zona de colectare selectiva a ambalajelor, zona DEEE-urilor, zona speciala de curs pentru elevii claselor I – VIII, precum si o zona de expozitii, cea mai ravnita fiind "Traseul Deseurilor".

Accesul in muzeu se va face gratuit, de luni pana vineri, intre orele 8.00 si 18.00, timp de o luna.

Gabriel Botezatu

spot_img

Ultimele știri