Primul detectiv de gene al Greenpeace a gasit o cultura MG in Delta

Organizatiile Salvati Dunarea si Delta, Eco Pontica si Greenpeace saluta distrugerea porumbului modificat genetic (MG) MON810 cultivat ilegal in Delta Dunarii. Cazul a fost semnalat de Neculai Amihulesei, corespondent al cotidianului Romania Libera, care a devenit astfel primul detectiv de gene de succes din campania lansata recent de GreenpeaceAcesta va primi primul tricou de „Detectiv de gene” ca premiu oferit detectivilor eficienti.

Cultivarea porumbului MG in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, declarat Patrimoniu Mondial Natural NESCO, reprezinta un act criminal la adresa biodiversitatii, sustin ONG-urile intr-un comunicat de presa. „Gestul total iresponsabil si arogant din partea Monsanto, compania ce produce MON810, a fost imediat taxat de Guvern prin distrugerea culturii respective. MON810 este creat sa ucida un daunator care nici nu exista in Delta Dunarii, deci gestul companiei este cu atat mai greu de inteles”, se arata in comunicat.

ONG-urile fac un apel catre guvern sa distruga toate culturile de MON810 deoarece afecteaza specii de insecte nevizate, sanatatea solului si chiar viata acvatica, a declarat Gabriel Paun, coordonator campanii biodiversitate Greenpeace.

Imediat dupa semnalarea cazului din Delta, organizatiile ecologiste Salvati Dunarea si Delta , Greenpeace si Eco Pontica au cerut autoritatilor competente sa ia masuri. Raspunsul a venit de la Ministerul Agriculturii si in acesta se precizeaza ca primele 2,5 ha cu porumb MON810 au fost distruse, fara a fi puse insa la dispozitie locatiile pentru celelalte culturi conform solicitarii organizatiilor.

„Noi am mai atras atentia asupra acestei probleme si in trecut, dar se pare ca nu am fost luati in seama, iar autorizarea unor culturi de porumb modificat genetic in Delta Dunarii de catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rural Tulcea este un fapt inadmisibil. Acum cerem insistent sa ni se puna la dispozitie locatiile culturilor pentru a verifica adevarul spuselor celor de la Ministerul Agriculturii” , a adaugat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

„19% din suprafata tarii este inclusa in reteaua europeana de arii protejate Natura 2000, iar diversitatea biologica inegalabila a Romaniei nu trebuie sa fie pusa sub nicio forma in pericol de riscuri suplimentare inutile, cum ar fi organismele modificate genetic, fiinte nou create in laboratoare si care odata introduse in mediu nu mai pot fi controlate si pot afecta ireversibil diversitatea biologica” , a spus, la randul sau, Florin Palade, presedintele Eco Pontica.

Studii recente demonstreaza ca efectele porumbului MON810 care produce propriul pesticid sunt departe de a fi previzibile, iar potentialul de a fi daunator este mult mai ridicat decat s-a crezut anterior. Autorizatia pentru cultivarea MON810, singura planta MG autorizata pentru cultivare in UE a expirat. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) este responsabila cu furnizarea catre Comisia Europeana a unei opinii stiintifice cu privire la riscurile OMG. La 18 martie 2008 EFSA i-a recunoscut limitele prin semnarea mandatului de la Comisia European pentru a- i aduce in 24 de luni expertiza pentru evaluarea efectelor pe termen lung ale OMG a a cum cere legislatia europeana. Cinci state membre UE au interzis cultivarea MON810, iar 21 nu il cultiva. Riscurile MON810 pentru ecosistemele din Romania nu au fost evaluate. Romania poate si trebuie
sa interzica imediat cultivarea MON810 pe intreg teritoriul tarii. Privim cu ingrijorare intarzierea Ministerului Mediului de a finaliza interzicerea MON810, dar credem ca un ministru cum este domnul Korodi este unul care se tine de promisiunile facute , se mai arata in comunicatul de presa comun al organizatiilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri