Primele case sustenabile din burete lufa in Paraguay

O cucurbitacee, lufa, folosita mai ales ca burete natural, amestecata cu frunze de porumb si de palmier si cu plastic reciclat poate fi folosita la construirea unor case ieftine si sustenabile, informeaza Le Monde. Ideea i-a venit activistei Elsa Zaldivar si ar putea fi o solutie la defrisarea masiva si la penuria de locuinte din Paraguay.

“Pentru 10.000 de caramizi de constructie trebuie distrusi cel putin patru copaci si padurile sunt deja aproape epuizate”, a declarat Elsa Zadivar, directoarea organizatiei de comunicare pentru tehnologii alternative Base educacion, din Paraguay.

Cu premiul de 75.000 de euro castigat la ultima editie a Premiilor Rolex, desfasurata la Dubai in noiembrie, Elsa Zaldivar va construi primele 3 case-martor din panouri de lufa si un centru de promovare a acestora. Premiile Rolex recompenseaza initiativele cu spirit de intreprindere si care vizeaza un progres in slujba umanitatii.

“Cel mai important este ca sa vom recicla muntii de deseuri plastice si vom crea noi locuri de munca. Este o solutie atat in ceea ce priveste locuinte durabile pentru oamenii saraci cat si in a crea o piata pentru produsele lor agricole, cum este lufa”, a mai explicat Elsa Zadivar.

Organizatia acesteia a convins femeile din zone rurale in anii 1990 sa reia culturile de lufa pe care sa le prelucreze si sa le vanda sub forma de bureti, covoare sau papuci. Mai tarziu, i-a venit ideea ca deseurile acestor cucurbitacee pot fi folosite in constructia de case.

300.000 de familii din Paraguay traiesc in conditii deploarabile, iar padurile acopera in present mai putin de 10% din teritoriul tarii.

Foto: AFP.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri