Prima harta geologica digitala a Pamantului

Cercetatorii au prezentat prima harta digitala a geologiei Pamantului si sustin ca acest instrument va ajuta exploatarile de gaz, petrol, mineritul si va indica locurile in care pot fi ingropate emisiile de gaze cu efect de sera, informeaza Reuters.

Harta arata lumea fara vegetatie, ape, sol sau structuri umane. Au fost adunate informatii de la centrele geologice a 83 de natiuni membre.

„Piatra de sub picioarele noastre are un impact puternic asupra resurselor, mineralelor. Este locul de unde vine energia, dar si incalzirea globala”, a declarat Ian Jackson, seful activitatilor la British Geological Survey.
Harta va ajuta localizarea zonelor potrivite pentru minerit si exploatari petroliere si de gaz sau zonele in care exista pericol de cutremur si alunecari de teren. Vor fi indentificate si rocile poroase care sunt indicate pentru ingroparea emisiilor. Conventia Climatica a ONU considera ca aceasta metoda ar putea fi un bun mijloc pentru reducerea incalzirii globale. Metoda ingroparii presupune insa si riscul unor scurgeri.

Harta acopera 70% din suprafata Terrei, mai putin India si zone din Africa. Marea Britanie si Franta au contribuit cu 600.000 euro la finantarea proiectului.

Ian Jackson sustine ca harta va ajuta natiuni bogate in minerale ca Sierra Leone sau Afghanistan sa obtina investitii straine.

Harta va permite tarilor si sa se adapteze incalzirii globale prin indentificarea panzelor freatice, surse importante de apa potabila si pentru irigatii.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri